NRK Meny
Normal

Dramatisk nedgang i russiske turister

Det kommer færre russiske turister til Norge, men reiselivsnæringa håper fiskeglade russere vil redde Nord-Norge.

Fisketurister

Russernes store interesse for havfiske er årsaken til at Finnmark ikke hadde nedgang i antall overnattinger fra Russland i 2014.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi har hatt en dramatisk reduksjon av bestillinger fra Russland, sier Vidar Karlstad, daglig leder i Nordic Safari i Mehamn.

Nå håper han og resten av næringa at fiskeinteressen til russerne skal redde turistnæringa i Nord-Norge.

Spent på utviklingen

– Vi håper inderlig at dette skal normalisere seg, for det var som en drøm for oss da vi fikk en virkelig god omsetning fra det russiske markedet, sier Karlstad som er nervøs for hvordan utviklingen vil bli i år.

Krisen mellom Vesten og Russland får følger for den lille bedriften, som blant annet tilbyr opplevelsesopphold for fisketurister.

I fjor på denne tiden hadde bedriften fem pakkebestillinger fra russere, men så begynte rubelen å falle og i år har de så langt bare en bestilling. Derfor har Karlstad dumpet prisene med omtrent en fjerdedel.

Venter nedgang på opptil 50 prosent

Det russiske markedet har de siste årene vært et av de mest økende markedene for turister til Norge. Men ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall russiske overnattinger på landsbasis gikk ned med 14 prosent i 2014 sammenlignet med året før.

– Jeg tror vi kan forvente opp mot 40-50 prosent nedgang i 2015 i forhold til 2014, sier Olga Philippenko ved Innovasjon Norges lokaler i Saint Petersburg.

Den utviklingen merker Katja Pettersen i NordNorsk reiseliv i Alta godt. Russiske charterfly til Nord-Norge har denne vinteren vært kansellert.

– Grunnen til det er rett og slett at det ikke var fulle fly, sier hun.

Stor interesse for havfiske

Men i motsetning til resten av landet hadde ikke Finnmark en nedgang i antall overnattinger fra Russland i 2014 sammenlignet med året før. Årsaken til det mener Pettersen skylder russernes store interesse for havfiske. Og det samme påpeker Innovasjon Norge i Russland.

– Russere som reiser til Nord-Norge er stort sett fisketurister som ønsker å komme på fiskeferie, og akkurat den nisjegruppen blir mindre skadet av finanskrise og politiske årsaker.