NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel for voldtekt

Beruset tok mannen seg inn hos ekssamboeren og voldtok henne flere ganger. Nå er han dømt til fengsel i fire og et halvt år og til å betale 150.000 i erstatning.

Østfinnmark politidistrikt

På tross av at politiet ikke rykket ut til meldingen om voldtekten, ble gjerningsmannen anmeldt og nå dømt i Øst-Finnmark tingrett.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det er Øst-Finnmark tingrett som har avsagt dommen mot mannen som en aprilkveld i fjord oppsøkte sin ekssamboer fordi han ville prate med henne. Dette skjedde etter at de ført hadde hatt en times telefonsamtale. Kvinnens protester mot besøk hadde ingen virkning og mannen tok seg inn i leiligheten der kvinnen var i ferd med å legge parets barn.

Maktesløs

Beruset på vin tok mannen en madrass fra et av soverommene og tvang kvinnen ned på den, der han holdt henne fast og voldtok henne. Etter at han hadde sovnet ringte hun til politiet. I retten forklarte hun var i sjokk og følte ikke at samtalen med politiet var til særlig hjelp. Kvinnen var usikker på både om hun ønsket politiet til stede og hvorvidt hun burde anmelde saken.

– Jeg var redd og følte meg maktesløs, har kvinnen fortalt

Og fordi hun ikke ville forlate barna gikk hun derfor inn i leiligheten igjen. Utpå natten tvang han seg til flere samleier før han forlot tidlig om morgenen.

Politiet har i ettertid fått kritikk for ikke å ha skjønt alvoret i saken og rykke ut da kvinnen ringte.

Ettervirkninger

De dramatiske hendelsene denne natta har ført til at kvinnen har måttet ha psykologhjelp og har fått påvist posttraumatisk stressyndrom.

Mannens forklaring i retten gikk på at de hadde sittet sammen i sofaen og at hun ikke hadde gjort noen motstand da han gjorde tilnærmelser. Mannen mente blåflekkene måtte hun ha påført seg selv.

Dette har retten ikke trodd på i det hele tatt, og bygger også dommen på vitneforklaringer som har støttet kvinnens forklaring fullt ut.

I tillegg til fire år og seks måneders fengsel må mannen også betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning og 5.000 kroner i saksomkostninger.

Mannen er også ilagt forbud mot å oppsøke eller på annen måte kontakte kvinnen i en periode på fem år.

I dommen går det fram at retten har lagt vekt på at voldtekten skjedde i kvinnens eget hjem, der hun normalt burde føle seg trygg. Skjerpende er det og at det dreier seg om flere tilfeller av ubeskyttet sex over en periode på flere timer der barna også var hjemme.

Retten har ikke funnet formildende omstendigheter og domen er derfor seks måneder lenger enn normalstraffeutmålingen.