NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel etter å ha pyntet på historiekarakter

Tingretten mener at juksingen er så alvorlig at studenten må i fengsel.

Nord-Troms tingrett

Den kvinnelige studenten er i Nord-Troms tingrett dømt til 15 dagers ubetinget fengsel.

Foto: NRK

Den 25 år gamle kvinnen hadde ikke eksamenskarakter i historiefag, men etter å ha skannet vitnemålet endret hun karakteren fra 1 til 4. Deretter sendte hun søknad til flere universiteter i landet.

Forfalskningen av kompetansebeviset ble oppdaget av Universitetet i Tromsø.

Kvinnen på sin side hevdet deretter at det hele var en feil og at «kompetansebeviset aldri var ment til kommersielt bruk».

Dette festet ikke Nord-Troms tingrett lit til da hun forklarte at poenget med å endre kompetansebeviset var for å øke sjansen for å komme inn på sykepleierutdanningen.

Stikkprøvekontroller

Retten fant ingen formildende omstendigheter, og av allmennpreventive hensyn ble kvinnen dømt til 15 dagers fengsel for dokumentforfalskning, og for å ha avgitt falsk forklaring.

Prorektor for utdanning ved Universitetet i Tromsø, Wenche Jakobsen, sier at de tar tilfeldige stikkprøvekontroller av søkerne til ulike studier.

– Vi får 4000 søkere til universitetet hvert år, og vi tar flere tilfeldige kontroller av dokumentene. I dette tilfellet fikk vi faktisk tips fra andre studiesteder som varslet om et mistenkelig kompetansebevis, sier Jakobsen til NRK.