Dømt til 10 års fengsel for seksuelle overgrep

En Tromsø-mann (51) er i Nord-Troms tingrett dømt til 10 år og 6 måneders fengsel for seksuelle overgrep mot sin egen datter, for å ha forledet flere barn til å sende ham seksualiserte bilder, samt for oppbevaring av enorme mengder overgrepsmateriale.

Tinghuset i Tromsø

Da saken gikk for Nord-Troms tingrett i september, erkjente mannen seg skyldig i flere av forholdene han var tiltalt for.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Mannen er dømt for overgrep mot datteren sin i perioden 2008-2015. Overgrepene skjedde både hjemme i familiens bolig i Tromsø og på ferie.

Datteren var seks år da overgrepene startet. Tidvis har overgrepene skjedd daglig.

Det er ifølge dommen snakk om et svært høyt antall krenkelser over en lang periode, begått av fornærmedes far mens fornærmede sov og befant seg i eget hjem.

Forgrep seg mens datteren sov

Mannen er også dømt for å ha forledet seks jenter under 16 år til å sende ham seksualiserte bilder av seg selv.

Ved å utgi seg for å være en 15 år gammel gutt på sosiale medier, lurte han jentene til å masturbere seg selv og sende ham seksualiserte bilder av seg selv.

Da saken gikk for Nord-Troms tingrett 23. september erkjente mannen seg delvis skyldig i overgrep mot datteren. Han erkjente videre skyld for flere poster som omhandler seksualiserte bilder av barn.

Over 18.000 overgrepsbilder

En av de fornærmede sendte ham minst 102 bilder via tjenesten Team Viewer. En annen sendte ham minst 64 bilder og åtte videoer via Snapchat.

Da mannen ble pågrepet av politiet 16. april 2018, var han i tillegg i besittelse av til sammen 18 521 bilde- og videofiler som viser seksuelle overgrep mot barn og/eller som seksualiserer barn.

Bildene og filmene viser blant annet grove overgrep mot barn ned i to-tre årsalderen, og overgrepene er av svært grov karakter.

Dommer Stig Valhammer skriver i dommen at samlet sett anser retten at en straff på 12 år og seks måneder anses som passende.

Mannen får imidlertid strafferabatt fordi han tilsto flere av forholdene.

I tillegg til fengselsstraffen på 10 år og seks måneder, må 51-åringen betale datteren 300.000 kroner i erstatning. Han må videre betale 120.000 kroner i erstatning til jenta han lurte til å sende både bilder og videoer.

Dommen er i samsvar med aktors påstand.