NRK Meny
Normal

Mann dømt for vold og drapstrusler mot familien

En mann i 40-årene er dømt for å utøvd vold og drapstruet sin samboer og deres felles barn.

Tinghuset

En mann er i Nord-Troms tingrett dømt for vold og trusler mot familien i flere år.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nord-Troms tingrett har dømt en mann til 120 dagers samfunnsstraff, eller 120 dager i fengsel for vold og drapstrusler mot familien sin.

Mannen skal ved flere anledninger mellom 2005 og 2013 utøvd vold mot, og truet sin samboer og deres felles barn.

Retten fant det formildende at mannen går i sinnemestringsterapi og at siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse.

Stakk brødkniv i en madrass

Av dommen kommer det frem at sinne har gjort at siktede i forbindelse med krangler har utøvd vold og vært truende. Det skal også ha skjedd ved noen anledninger når barna har vært hjemme.

Mannen skal i 2005 slått samboeren med belte, og barna sprang over til naboen fordi de ble redde på grunn av kranglingen.

I 2012 startet samboerparet en krangel på grunn av oppussing av huset. Dette utløste et voldsomt sinne hos siktede, i følge dommen. Han dyttet samboeren ned i sofaen og spyttet på henne.

Senere skal mannen ha gått inn på kjøkkenet og hentet en brødkniv. Siktede stakk kniven flere ganger i en madrass, og sa: «Jeg skulle ønske dette var deg».

Deres felles barn skal ha vært hjemme, og observert episoden.

Samtalebehandlig ga mildere straff

Etter episoden med madrassen skal siktede ha skjønt at han trengte hjelp, og tok kontakt med familievernkontoret. Han fikk derfra henvisning til stiftelsen ATV (Alternativ til vold), og går fortsatt i samtalebehandling der.

Påtalemyndighetene foreslo samfunnsstraff, og retten er under tvil enig i at slik straff kan fastsettes ut fra de konkrete forhold i saken.

Siden forholdene har vært grove, bemerkes det at det i utgangspunktet kvalifiserer til ubetinget fengselsstraff. Spesielt siden det har skjedd med familiens barn til stede i boligen.

Samtidig fant retten det formildende at mannen går i sinnemestringsterapi og at siktede har avgitt en uforbeholden tilståelse.

Derfor er retten enig med at straffen kan settes til samfunnsstraff i 120 dagers samfunnsstraff, eller 120 dager i fengsel.