Hopp til innhold

DNA-bevis kan felle overgrepstiltalt kommunetopp

En kommunetopp i Finnmark står tiltalt for overgrep mot en annen mann mens han sov. Et DNA-bevis kan bli avgjørende i retten.

Øst-Finnmark tingrett

MØTTE I RETTEN I DAG: En kommunetopp er tiltalt for overgrep mot en mannlig kollega. Den tiltalte mannen nekter straffskyld.

Foto: Erik Lieungh / NRK

En kommunetopp i 50-årene i Finnmark står tiltalt for et overgrep mot en annen mann og kollega. Ugjerningen skal ifølge tiltalen ha skjedd 7. juni 2014, klokken 06 om morgenen.

En DNA-prøve tatt av trusa til den fornærmede mannen kan vise seg å bli et viktig bevis i saken.

Ingen vitner

– Det er ingen vitner til det som skal ha skjedd, og dermed blir DNA-prøven et viktig støttebevis til den fornærmedes forklaring, sier aktor Tor Børge Nordmo.

DNA-prøven viste at tiltaltes spytt var på trusa til fornærmede.

– Vi mener DNA-prøven er et sterkt bevis som sannsynliggjør at det fornærmede sier er riktig, utdyper Nordmo. Han sier at det i retten kom frem fra flere vitner at den tiltalte kommunetoppen også tidligere skal ha krenket andre seksuelt.

Den tiltalte nekter straffeskyld, og forventer full frifinnelse i saken ifølge hans forsvarer.

Endte i kontorbygg

Både den fornærmede mannen som har en lederstilling i samme kommune som tiltalte, og tiltalte forklarte seg i retten onsdag.

Ifølge tiltalen skal overgrepet, som rammes av voldtektsparagrafen, ha skjedd i forbindelse med en fest. Flere andre ansatte i kommunen var til stede. Etter festen skal følget ha gått til et utested. Senere på kvelden skal tiltalte og fornærmede ha forlatt utestedet sammen, og begge endte dermed i et kontorbygg sammen.

– Min klient er fornøyd med at saken er kommet i gang. Vi hørte en relativ lik forklaring om opptakten til kvelden fra fornærmede og tiltalte, sier forsvarer Svein Kristian Wikstrøm.

– Men det er vesentlige ting fra denne kvelden fornærmede nå husker, som han ikke tidligere har forklart like detaljert, sier Wikstrøm.

Sprikende forklaringer

Det er gitt sprikende forklaringer på hvorfor de to mennene gikk til kontorbygget sammen.

– Fornærmede forklarer at han dro dit for å legge seg i trygge omgivelser på kontoret, mens min klients oppfatning var at de dro dit for å ta seg en pils, sier Wikstrøm som forteller at saken har vært belastende for hans klient.

– Han har følt at han har sittet i en slags husarrest de siste seks månendene, og holdt seg mye hjemme. Mannen har sagt fra seg stillingen sin i kommunen, og det er klart at dette har påvirket han i betydelig grad.

Også for fornærmede har det vært vanskelig.

– Ventetiden før en hovedforhandling er vanskelig, og min klient er glad for at saken er i gang og at den snart er ferdig, sier bistandsadvokat Edel Olsen for fornærmede.

Kommunetoppen risikerer nå fire års fengsel, dersom han skulle bli dømt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark