NRK Meny
Normal

Fiskeriministeren søker ny jobb

På søkerlista til stillingen som fylkesmann i Troms er det mange kjent navn, blant annet fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Ny fylkesmann i Troms

Jan-Gunnar Winther, Elisabeth Aspaker og Øyvind Korsberg vil bli ny fylkesmann i Troms.

Foto: Scanpix

Søknadsfristen til stillingen som fylkesmann i Troms gikk ut 8. april i år. Sju har søkt embetet, tre kvinner og fire menn.

  • Eva Larsen, 49 år, Kvalsund, personalleder
  • Jan-Gunnar Winther, 51 år, Tromsø, direktør
  • Elisabeth Aspaker, 51 år, Harstad, statsråd
  • Bård Magne Pedersen, 57 år, Tromsø, assisterende fylkesmann
  • Øyvind Korsberg, 54, Tromsø, stortingsrepresentant Troms
  • Bård Vidar, Kristensen, 32, Narvik, kokk
  • Mariam Rapp, 52 år, Tromsø, tidligere fylkesråd

– Jeg fortsetter som fiskeriminister

Elisabeth Aspaker ble innvalgt på Stortinget i 2005, og ble utnevnt til statsråd høsten 2013. Til NRK sier Aspaker at selv om hun har søkt fylkesmannsjobben i Troms, betyr det ikke at hun har tenkt å gi seg som fiskeriminister.

– Vi har eksempler på statsråder som har gått inn og ut av regjeringa fra fylkesmannsembete, så det må jeg ikke forlate. Jeg er søker, så vil tiden vise om jeg får jobben. Men jeg er fiskeriminister og har tenkt å fortsette å være det. Jeg har masse ugjort innen både hvitfisk og havbrukssektoren, og gleder meg til å fortsette i den jobben, sier hun til NRK.

- En stor utfordring når jeg er ferdig med politikken

Hun legger til at hun for øvrig ikke tiltre som fylkesmann i Troms så lenge jeg også er stortingsrepresentant. Til NRK forklarer hun hvorfor hun har søkt stillingen som fylkesmann i Troms.

– Jeg har søkt fordi mitt liv også en gang skal være utenfor politikken. Dette er en kjempespennende jobb. Jeg er samfunnsengasjert og er glad i hjemfylket mitt. Jeg ser det som en stor utfordring når jeg er ferdig med rikspolitikken, sier Aspaker til NRK.

- Aspaker kommer til å være fiskeriminister lenge

Ikke noe i regelverket som hindrer

Det er kommunal- og moderniseringsdepartementet som tar seg av ansettelsesprosessen av fylkesmann. Minister Jan Tore Sanner sier at det ikke er noe formelt hinder for at Aspaker kan fortsette å være fiskeriminister.

– Det er ikke noe i regelverket som er til hinder for at en sittende statsråd kan søke et ledig embete som fylkesmann, sier Sanner til NRK.

Han vil ikke kommentere verken antall søkere eller enkeltpersoner.

– Det er departementet som foretar en faglig vurdering. Så vil de innstille på et senere tidspunkt, derfor vil jeg ikke gå inn å ha noen oppfatning av noen av søkerne.

I over 20 år har det vært sentrale Høyre-politikere som har bekledd dette embete i Troms.

– Det har jeg ingen synspunkter på. Det er en helt ordinær prosess som foregår i departementet, derfor er det ikke naturlig for meg å kommentere det.

Ludvigsen slutter etter ni år

I slutten av mars ble det kjent at Svein Ludvigsen slutter som fylkesmann i Troms til sommeren.

Ludvigsen har hatt stillingen som fylkesmann i ni år, og han slutter 18. juli, samme dag som han fyller 68 år. Han har tidligere vært stortingsrepresentant, og fiskeriminister for Høyre.