Disse blinkene skal redde liv

Nytt elgvarslingssystem testes ut i Troms.

Elgvarsling
Foto: Arild Moe / NRK

Statens vegvesen og viltnemda i Målselv monterte onsdag opp varselskilt med blinkende, gule lys langs E6 ved Olsborg i Troms.

Skiltene skal gjøre bilister oppmerksom på at de befinner seg i et område med mye elg. Og når de gule lysene blinker, da er det ekstra viktig å være på vakt.

Aktiviseres via sms

– Når viltnemda eller ettersøksringen får tips om elg langs veien, aktiviserer vi de blinkende lysene via sms. Da må bilistene være på vakt, og senke hastigheta, sier Jørn Larsen, leder i Målselv viltnemd.

De første skiltene montert i Målselv i dag

Når det blinker gult, senk farta!

Målselv er en av kommunene i landet med størst elgtetthet, spesielt vinterstid. Sist vinter måtte viltnemda rykke ut 64 ganger på grunn av melding om elgpåkjørsel.

I første omgang er det langs E6 ved Olsborg i Målselv, og i Finnfjordbotn i Lenvik kommune det kommer blinkende skilt. Også to strekninger ved Tjelsundbrua vil få slike skilt på sikt.

I denne delen av prosjektet må altså blinkinga aktiviseres manuelt. Men systemet er tilrettelagt for at bilistene kan slå på gulblinken ved å blinke med langlysene mot en sensor. Når dette vil settes i drift er foreløpig uklart.