Hopp til innhold

DIREKTE nå: Vi lager skreimølja minutt for minutt

Det nærmer seg fredagskveld, og NRK viser deg et kortreist alternativ til tacoen.

Vi feirer vinterens vitamin-bonanza.

Reporter Håkon Bjørngård og nyhetssjef Nina Einem gjør klar til møljesending.

Fredag ettermiddag serverer NRK deg oppskrifta på mølja minutt for minutt, direkte på nett og i NRK P1.

lever og rogn

Ferske råvarer; skrei i skiver, lever og rogn.

Foto: Nina Einem / NRK

Hva er riktig tilbehør, hvordan finner du de beste råvarene i fiskedisken og hva passer ikke til? Hvor lenge skal rogna kokes?

Dette er noen av spørsmålene vi vil prøve gi deg svar på.

– Dette er en sesongvare jeg setter stor pris på, og som alle bør fortære minst tre ganger i vintermåneden, sier NRK P1-programleder Egil Jens Pettersen.

møljekø

Skreimølje er populært, viser fiskebil-køen på Finnsnes i dag.

Foto: Arild D. Moe / NRK

Sammen med reporter på NRK-kjøkkenet, Sigrid Agnethe Hansen, som selv aldri har smakt mølja, håper han å vise lytterne og seerne at dette er enkelt å lage.

– Jeg er mest spent på å se hvordan fiskelever renskes, sier reporter Sigrid Agnethe Hansen.

Møljeeksperten Karl Alberth Hansen fra Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø, kommer rett fra fiskedisken og til studio – selvfølgelig med en skrei.

Rensker lever live

Kokk Marianne Modal tok utfordringa på strak arm da vi ringte henne for å få henne med på sendinga vår i dag.

Hun jobber i kantina på Fylkeshuset i Tromsø, hun har erfaring fra flere restauranter, og skal i dag vise og fortelle oss hvordan man lager ekte mølja.

– Å renske lever er ingen kunst, og kan gjøres raskt!

Nina med lever

Nyhetssjef Nina Einem klar med råvarene.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det er påstanden fra nyhetssjef og møljeelsker Nina Einem. Hun rensker lever på direkten, og vil vise folk som ikke har prøvd seg på delikatessen, at det å renske lever kan alle lære.

Har aldri smakt

Reporter Håkon Bjørngård (23) er ny i Tromsø, og har heller aldri smakt mølje før:

– Jeg aner egentlig ikke hva mølje er, men all praten rundt det har gjort meg veldig nysgjerrig.

Håkon blir med på strømmen, og skal teste sluttresultatet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark