NRK Meny
Normal

DIREKTE nå: Vi lager skreimølja minutt for minutt

Det nærmer seg fredagskveld, og NRK viser deg et kortreist alternativ til tacoen.

Vi feirer vinterens vitamin-bonanza.

Reporter Håkon Bjørngård og nyhetssjef Nina Einem gjør klar til møljesending.

Fredag ettermiddag serverer NRK deg oppskrifta på mølja minutt for minutt, direkte på nett og i NRK P1.

lever og rogn

Ferske råvarer; skrei i skiver, lever og rogn.

Foto: Nina Einem / NRK

Hva er riktig tilbehør, hvordan finner du de beste råvarene i fiskedisken og hva passer ikke til? Hvor lenge skal rogna kokes?

Dette er noen av spørsmålene vi vil prøve gi deg svar på.

– Dette er en sesongvare jeg setter stor pris på, og som alle bør fortære minst tre ganger i vintermåneden, sier NRK P1-programleder Egil Jens Pettersen.

møljekø

Skreimølje er populært, viser fiskebil-køen på Finnsnes i dag.

Foto: Arild D. Moe / NRK

Sammen med reporter på NRK-kjøkkenet, Sigrid Agnethe Hansen, som selv aldri har smakt mølja, håper han å vise lytterne og seerne at dette er enkelt å lage.

– Jeg er mest spent på å se hvordan fiskelever renskes, sier reporter Sigrid Agnethe Hansen.

Møljeeksperten Karl Alberth Hansen fra Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø, kommer rett fra fiskedisken og til studio – selvfølgelig med en skrei.

Rensker lever live

Kokk Marianne Modal tok utfordringa på strak arm da vi ringte henne for å få henne med på sendinga vår i dag.

Hun jobber i kantina på Fylkeshuset i Tromsø, hun har erfaring fra flere restauranter, og skal i dag vise og fortelle oss hvordan man lager ekte mølja.

– Å renske lever er ingen kunst, og kan gjøres raskt!

Nina med lever

Nyhetssjef Nina Einem klar med råvarene.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det er påstanden fra nyhetssjef og møljeelsker Nina Einem. Hun rensker lever på direkten, og vil vise folk som ikke har prøvd seg på delikatessen, at det å renske lever kan alle lære.

Har aldri smakt

Reporter Håkon Bjørngård (23) er ny i Tromsø, og har heller aldri smakt mølje før:

– Jeg aner egentlig ikke hva mølje er, men all praten rundt det har gjort meg veldig nysgjerrig.

Håkon blir med på strømmen, og skal teste sluttresultatet.