Dette kan bli Tromsøs nye musikk-storstue

De mener musikk-Tromsø fortjener et eget praktbygg. Og planene de selv lanserer er av det grandiose slaget.

Fra kaifronten

Slik kan det nye musikkhuset i Tromsø bli seende ut fra sjøen.

Foto: AT Plan & arkitektur

– Dette blir et grep som på varig basis vil forandre Tromsø, forteller Tor Lægreid, sjef for Nordnorsk opera og symfoniorkester (NOSO).

– Vi ser for oss en bygningskropp som rager fem etasjer opp, med et scenetårn, for vi må jo ha et scenetårn når vi skal ha store operaforestillinger, sier sjefen for musikk-konservatoriet i Tromsø, Kjell Magne Mælen.

Mandag kunne de presentere sine planer for ei ny storstue for klassisk musikk i Mack-kvartalet sør i Tromsø sentrum.

Det nye bygget skal romme lokaler for både NOSO og musikk-konservatoriet. Selve hjertet blir konsertsalen, med plass til nærmere 800 tilskuere.

– Vi tenker oss en sal for alle akustiske formål, som klassisk musikk, opera musikkteater, og ballett, selvfølgelig, sier Tor Lægreid.

Store tanker

Kjell Magne Mælen (til venstre) og Tor Lægreid håper å få realisert planene sine så fort som mulig.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Dårlige forhold i dag

Dårlig akustikk og plassproblemer er grunnen til at både musikk-konservatoriet og NOSO nå er interessert i nye lokaler. I dag øver NOSO i Kulturhuset, et bygg med klare begrensninger.

– Vi øver på lillescenen. Alle som har vært der vet at du ikke kan gjøre noe med takhøyden i et gammelt bomberom, for å si det sånn. Den andre utfordringen er at akustikken i selve hovedsalen er for dårlig, i forhold til de kravene som settes til vår type musikk i dag, forteller NOSO-sjefen.

I november i 2014 sto Stormen ferdig i Bodø. Et teater-, konsert og litteraturhus, midt i Bodø sentrum.

– Vi lanserer ikke disse planene av misunnelse på Stormen, snarere tvert imot. Vi ser at stormen er et byutviklingsgrep som har forandret Bodø på mange måter, samtidig som de har fått en sal som gjør at musikere har de beste arbeidsvilkårene når de kommer til byen, sier Lægreid.

Fra oversiden

Slik vil bygget bli seende ut fra oversiden.

Foto: AT Plan & arkitektur

Klart om fem år?

Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar vil stå som utbygger, mens NOSO og Konservatoriet vil gå inn som leietakere. Et såkalt privat offentlig samarbeid. Hva prisen blir, er foreløpig ukjent, sier eiendomsdirektør hos Eiendomsspar, Sigurd Stray.

Nå må prosjektet forankres hos dem som eier NOSO og Musikk-konservatoriet. Men Lægreid og Mælen har tro på at drømmen kan bli virkelighet rimelig kjapt.

– Målet er at det skal stå ferdig om fem år fra nå, sier Kjell Magne Mælen.