Dette er Tromsøs gave til kongeparet

Den samiske elektropop-artisten Ágy er Tromsø kommunes gave til kongeparet i anledning deres 25-årsjubileum som regenter.

Ágy - Agnete Båtnes Bråten

Artisten Ágy fra Nordreisa ser fram til å opptre for kongeparet lørdag, men hun er usikker på hva hun skal ha på seg.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det er ufattelig stort. Jeg fikk nettopp vite at konserten med meg er gaven, jeg var faktisk ikke klar over det, sier Ágy til NRK.

Når kong Harald og dronning Sonja legger ut på jubileumsreise lørdag blir det mulighet for folk langs hele kysten å se kongeskipet Norge, og i seks byer blir det hage- og folkefester.

Reisen innledes med hagefest for 300 inviterte gjester på «Skansen» i Tromsø lørdag formiddag, med stort folkearrangement på torvet i byen senere. Ágys konsert er gaven til kongeparet fra Tromsø kommune.

– Jeg har faktisk aldri vært en gave før, så det blir noe nytt. Kanskje jeg må ta sløyfe på hodet og hoppe ut av en kake. Antrekket jeg hadde planlagt å ha på meg, må uansett revurderes nå, sier artisten fra Nordreisa i Troms.

Artist Agnete Båtnes Braaten, også kjent som Agy, fremførte låta "Čiegus Berošteaddji" direkte i studio under morgensendingen i NRK Troms torsdag 16. juni 2016.

Artist Agnete Båtnes Braaten, også kjent som Agy, fremførte låta "Čiegus Berošteaddji" direkte i studio under morgensendingen i NRK Troms torsdag 16. juni 2016.

Tror kongeparet vil like musikken

Selv tror Ágy, eller Agnete Båtnes Braaten som de fleste i Nordreisa kjenner henne som, at kongeparet kommer til å like musikken hennes.

– De virker som et moderne kongepar, som også er litt hippe.

Samtidig som kongeparet starter deres 25-årsjubileum i Tromsø, arrangeres også løpet Midnight Sun Marathon i byen. Det garanterer nesten Ágy et firesifret antall publikummere.

– Det er veldig kult. Det blir en stor folkefest i byen uansett, også er kongen der i tillegg. Det er utrolig stort.

I 45 minutter skal Ágy opptre for kongeparet og folkefesten i Tromsø. Da vil hun servere en miks av gamle og nye låter. Fredag lanserer nemlig artisten en ny singel, «Gunpowder», som hadde verdenspremiere i NRK Troms torsdag.

– Det er vanskelig å forklare hva den handler om, men den er en litt mer hissig låt enn låtene som jeg ga ut i høst.

Ble listet på P3 etter rabalder

Folk ble først kjent med Agnete Båtnes Braaten gjennom låta «Hjerterått» til tv-serien ved samme navn som gikk på NRK Super. Etter hvert ble hun oppdaget og var blant annet nominert til «Årets Urørt» 2016.

Musikksjefen i P3, Mats Borch Bugge uttalte i november i fjor at samisk musikk ikke holdt godt nok nivå for å bli spilt på radiokanalen.

Uttalelsen skapte mye debatt, og etter hvert snudde P3 og listet Ágy for spilling på kanalen.

– Da uttalelsen kom tenkte jeg at nå skal vi vise han, og det gjorde vi. Det har gått veldig bra med låta «Arvedávgi» etter at den ble lista. Ufattelig mange har hørt den og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger.

Frank Cock, Ágy og Magnus Tornensis

Frank Cock, Ágy og Magnus Tornensis tror og håper kongeparet vil sette pris på konserten.

Foto: Elise Holdal / NRK