NRK Meny
Normal

Dette er de mest populære navnene i Troms og Finnmark

Linnea og William i Finnmark, Emma og Isak i Troms. Det er de mest populære navnene i norgest to nordligste fylker for tiden.

Gravid.

Navn er en følgesvenn fra krybben til eldrehjemmet. Hva skal barnet hete?

Foto: Sinar 2 / Colourbox

På landsbasis er det Nora og Lucas som topper navnestatistikken for 2014. Begge navnene toppet lista også for to år siden.

Statistisk sentralbyrå, som presenterer navnestatistikken på sine hjemmesider, skriver at det finnes en del lokale variasjoner.

Lokale variasjoner

Lucas er toppnavn i fire av landets fylker. Med ulike skrivemåter topper Mohammad som tidligere i Oslo. Johannes, som er på en 31. plass på landsbasis, ligger på andreplass i Troms. Toppnavnet i 2013, Filip, er ikke inne på topp ti verken i Troms eller i Finnmark.

På jentesiden er Nora toppnavn i tre fylker. I Finnmark er tre navn som ikke er på den nasjonale topplista blant de mest brukte, nemlig Inga, Tiril og Maria. Marie, som ligger på 30. plass på landsbasis, ligger på 4. plass i Troms.

Ser mot Sverige

SSB skriver at navnene som vokser mest på landsbasis i 2014 er Markus, Emil og Aksel for gutter, og Nora, Anna, Tiril og Emilie. Over den siste femårsperioden er det Matheo, Liam, Olav og Aksel blant guttene og Olivia, Ella, Mie og Lilly blant jentene som klatrer mest.

I følge SSB arver vi i Norge erfaringsmssig navnemoter fra Sverige, og der topper de samme guttenavnene som i Norge, nemlig Lucas og William, mens på jentesiden er Elsa på topp før Alice.