NRK Meny
Normal

Det kan bli maktskifte i Troms fylkeskommune

Valgkampens siste meningsmåling tyder på at det kan bli et maktskifte i Troms fylkeskommune. Det nåværende fylkesrådssamarbeidet mellom Høyre, FrP, Senterpartiet, Venstre og Kystpartiet rekker ikke lenger til flertall.

Meningsmåling Troms fylke

Norfaktas meningsmåling for Troms fylke viser partienes fram- og tilbakegang i forhold til målinga i juni.

Foto: NRK

Valglogo

Det er Norfaktas måling for NRK, Troms Folkeblad, Framtid i Nord, iTromsø, Harstad Tidende og Nordlys som viser dette. Målinga ble gjort i tidsrommet 24.-30. august og er basert på 700 spurte i Troms.

Mener Ap står sterkt

Cecilie Myrseth, fylkesrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, er glad for at Ap står sterkt.

– Jeg håper at vi kommer til å stå enda sterkere når valgresultatet er klart. Målinga ble tatt opp på et tidspunkt da det var mye uro i Tromsø-politikken, så vi må trolig se den i lys av det, sier Myrseth.

Cecilie Myrseth

Aps fylkesrådslederkandidat, Cecilie Myrseth, tror på et maktskifte på fylkestinget.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Ifølge meningsmålinga kommer Ap til å beholde sine 12 mandater i fylkestinget. Myrserth vil ikke flagge konkret hvilke partier hun kan tenke seg å samarbeide med om Arbeidpartiet skulle komme i posisjon.

– Det viktigste for oss er å få gjennomslag for Arbeiderpartiets politikk. Vi vil jobbe for regional utvikling med reell makt i landsdelen - og ikke i hovedstaden, sier Cecilie Myrseth.

Meningsmåling - mandatfordeling Troms fylkesting

Slik kan mandatfordelinga på fylkestinget i Troms bli, dersom meningsmålinga slår til.

Foto: NRK

Les også: Svensgaard: – Høyre satte fylkesrådet ut av spill da de trakk seg

FrP kan miste mandater

For John Karlsen, listetopp for Fremskrittspartiet i Troms, er dagens måling en skuffelse. FrP kan komme til å miste to av sine seks representanter i fylkestinget om dagens måling slår inn.

– Vi hadde håpa å gå fram på denne meningsmålinga, for vi mener vi har vist handlekraft her i fylket sia vi overtok, sier Karlsen.

John Karlsen, Frp

FrPs listetopp John Karlsen er skuffa over dagens meningsmåling.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Karlsen mener at velgerne i Troms fortsatt vil være tjent med FrP ved roret i fylket, til tross for at partiet har programfesta å avvikle fylkeskommunen som institusjon.

Sp øker oppslutninga

Senterpartiet er, sammen med Rødt, det partiet som gjør det best på dagens meningsmåling for Troms. SP kan komme til å gå fra 3 til 4 representanter i fylkestinget med ei oppslutning på 10,4 prosent.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo sier Sp vil samarbeide med dem som gir mest Senterparti-politikk.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

Ivar B. Prestbakmo, som er listetopp for Senterpartiet i Troms, sier partiet vil samarbeide med dem som gir dem mest Senterparti-politikk.

– Det er store variasjoner i Troms-politiikken, og alliansene vil komme til å avhenge av forhandlinger basert på konkrete, politiske saker. Jeg vet det er krevende for velgerne, og derfor er det lurest å stemme på det partiet man er mest enig med, sier Prestbakmo.

Les også: «Hallo, er det noen i Fylkeshuset?»