Det fine med å overleve kreft

Nora Heitmann (15) har ikke bare overlevd kreft. Hun har lært seg å se på livet, og jula, på en ny måte.

Nora Heitmann

Nora Heitmann er kreftfri og gleder seg til å se hva 2016 har å by på.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Jeg tenkte aldri at jeg skulle bli alvorlig syk. I alle fall ikke i så ung alder, men vips, så ble jeg det.

Det er to år siden nå. Nora Heitmann var 13 år, og hadde vært slapp og dårlig lenge. Hun skyldte på mørketida, som kan sette mange ut av spill. Da sola kom tilbake forble det mørkt i Noras kropp. Det viste seg å være lymfekreft, av typen Hodgins lymfom, en sykdom som rammet Nora og 127 andre personer det året.

Nå nærmer det seg jul, to år etter at Nora kjente at noe var galt. Det var tider hun ikke trodde hun ville oppleve denne jula.

– Selv om overlevelsesgraden er på rundt 90 prosent er det tider du ikke klarer å tenke på det. Du tenker heller på de ti prosentene som ikke overlever. Heldigvis slo ikke de tankene meg ofte, sier Nora.

Mamma var et forbilde

En av dem som skal ha skyld i den positive holdningen er mamma Vibeke. Hun ble selv rammet lymfekreft da hun var ung, og hun har vært ved Noras side hele veien. Under cellegiftbehandlingene i Tromsø sov Vibeke i reiseseng ved siden av dattera på sykehuset.

– Jeg ser hvor sterk mamma er i dag, og hvor bra hun har det. Gjennom hele sykdomsperioden så jeg på henne som et godt eksempel på at det kunne gå bra med meg og, forteller Nora.

– På en måte er jeg takknemlig for at jeg fikk oppleve det mamma gikk gjennom. Å ha kreft er en veldig personlig ting. Vi har et enda tettere forhold nå.

Hør Nora fortelle om livet da hun fikk cellegiftbehandling i Tromsø:

Nora Heitmann (13) har lymfekreft og blogger om det. Her er hennes egne bilder fra tiden før og under behandlingen, kommentert av Nora selv.

Finner positive ting i en alvorlig sykdom

Nora blogget seg gjennom sykdomsforløpet. For å sortere tankene og dele dem med andre. Nå er Nora kreftfri, og bloggen er stille. 15-åringen har helt andre ting å gjøre enn å blogge.

– Jeg ble fort voksen. Du er nødt til det for å komme deg gjennom noe sånn. Det har ført til at jeg prioriterer annerledes enn mange andre på min alder. Nå i jula er ikke gaver så viktig. Jeg gleder meg over folkene rundt mer, og å være frisk, forteller hun.

– Før jeg ble syk satte jeg ikke pris på alle menneskene rundt meg på samme måte som jeg gjør nå. Men det er noe du burde gjøre uansett. Det bør ikke være sånn at du må rammes av sykdom for å skal sette pris på folk rundt deg.

Dette er ikke ordene til en godt voksen livvstilscoach. Det er ordene til en 15 åring fra Borkenes. Med ny frisyre.

– Det er fint å ha fått håret tilbake. Nå har jeg krøller. Det hadde jeg ikke før. Folk sier det vokser som ugress.