Det er både positive og negative sider med «det mørke nettet»

Politiet har til nå avslørt 51 personer som har delt overgrepsmateriale og planlagt overgrep på det skjulte internettet i Operasjon «Dark Room». Men hvordan fungerer det «mørke nettet»?

Nettverkene Dark room

Politiets nettverkskart laget av åtte kontaktlister. Brukerne knyttes blant annet til straffbar chat og bildedeling.

Foto: Politiet

Den delen av internett vanlige brukere kjenner, kalles det åpne nettet. Her bruker man søketjeneste eller apper for å konsumere innhold. Men internett er så mye mye mer, sier IT-sikkerhetssjef ved UiT Norges arktiske universitet, Bjørn Torsteinsen.

Bjørn Torsteinsen

Bjørn Torsteinsen er IT-sikkerhetssjef ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: UiT Norges arktiske universitet

– Noen forskere sier at det åpne nettet bare er fire prosent av det totale.

Deretter har man det dype nettet, der man må legitimere seg for å få tilgang. Som Spotify, nettbank og abonnement.

Men det ligger noe i det at «alt» finnes på nettet.

Alt kan selges og kjøpes på internett. Varer og tjenester som er i gråsoner, eller er direkte ulovlig i forhold til lovverket, selges på det mørke nettet.

– Mye av det som foregår på det mørke nettet er drevet av profitt, et ønske om å tjene penger. Det er spredt over hele verden, og kan ikke lokaliseres på en enkel måte, sier Torsteinsen.

Her finnes det salg av stjålet brukernavn og passord som kan gi tilgang til andre tjenester, salg av narkotika, ulovlige tjenester, og også pornografi.

Dark room

Her sitter en av etterforskerne i operasjon «Dark Room». I prosjektrommet har de jobbet i ti måneder, og dannet seg god oversikt over overgrepsnettverkene. På veggen henger et kart over mange av de siktede mennene, og tilknytningen dem imellom.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Overtok kryptert side

Brukerne er hvem som helst, man trenger ikke å være veldig teknisk kompetente for å få tilgang. Det mørke nettet bruker offentlig programvare, med krypteringsteknologi. De mest vanlige er The Onion Roater (TOR) og Invisible Internett Project (IIP).

– Ved hjelp av disse programmene kan man surfe på nett mer eller mindre anonymt. Man kommer inn på disse gråsone-stedene ved å finne likesinnede på åpne tjenester som Reddit eller wikitjenester med vanlig googlesøk, sier Torsteinsen.

Men å lokalisere brukerne er krevende. I 2014 klarte FBI å ta kontroll over et chatteforum for pedofile på den krypterte delen av nettet. Slik fikk de tak i IP-adressene til alle som brukte nettstedet, og noen av disse var fra Norge.

Etter det NRK kjenner til, er dette en del av opphavet i Operasjon «Dark Room». Men politiet har på egen hånd jobbet med å nøste opp i nettverket.

I ti måneder har 25 politifolk jobbet fulltid i «Dark Room». Politiet har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn. Dette er et av de største beslagene i norsk historie.

Kan være positivt

«Det mørke nettet» har også positive effekter. Det desidert viktigste argumentet de siste årene er informasjonsutveksling fra undertrykte regimer, sier Torsteinsen.

Det muliggjør sikker kommunikasjon mellom for eksempel medlemmer av opposisjonen i totalitære regimer. Eller for reklamenettverk å overvåke hvilke sider du besøker.

– Men undersøkelser viser at majoriteten av trafikken er av tvilsom karakter. De kriminelle nettverkene er meget kompetente, og de vet hva de skal gjøre for å skjule seg, sier Torsteinsen.