NRK Meny
Normal

Det blir mørkt på lørdag

Det håper i hvert fall arrangørene av Earth Hour. Lørdag klokka 20.30 slukker hele verden lyset i en time i det som kalles verdens største symbolske klimakampanje.

Earth Hour

Lørdag klokka 20.30 er det tid for å slå av lysene og tenne stearinlysene

Foto: Steffen Granberg

– Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering som støttes av FN, sier Tim Dassler, informasjonsrådgiver i FN-sambandet i Nord-Norge.

Alle oppfordres til å slukke lyset i en time fra 2030 til 21.30 lørdag kveld.

– Det er soleklart at det ikke redder verden alene, men vi øker bevisstheten rundt eget forbruk. Formålet er å spare så mye energi som mulig i løpet av den timen og da hjelper alt.

Petronas Twin Towers i Malaysia under Earth Hour 2010

Petronas Twin Towers i Malaysia under Earth Hour.

Foto: Lai Seng Sin / AP

Folk rådes til å ta ut ladere til mobilen og andre apparater som står på standby og bruker strøm.

– Det er også bra å ikke se på tv, det er en fin mulighet til å bruke tiden sammen med familien, å tenne stearinlys, snakke sammen og kose seg uten å bruke så mye strøm, sier Dassler.


Økende oppslutning


Oppslutningen om Earth Hour er økende.

– Det er den største klimakampanjen vi har på jordkloden fordi det er stor oppslutning. Jeg oppfordrer alle til å gå inn på Earth Hour sin nettside og se hvordan jorda ser ut før og så under Earth hour når mange har slått av lysene, sier Dassler til NRK.

Det er her det er mulig å se effekten, i tillegg til at man ser at strømforbruket går ned. Tanken er at langsiktig effekt er å øke effekten ved å redusere eget forbruk, klarer å slippe ut mindre co2 i framtida. Dette mener vi i FN at vi er nødt å gjøre for å redde kloden vår, sier han.

Svein Gunnar Karlstrøm

Stadig flere bruker Earth Hour til å skape varige miljøresultater, sier Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender

Foto: Petter Strøm

– Earth Hour er blitt arrangert hvert år siden 2007. Fjorårets Earth Hour var rekordstort. Den ble markert i over 7000 byer, kommuner og tettsteder i drøyt 150 land. Stadig flere bruker kampanjen til å skape varige miljøresultater, sier Svein Gunnar Karlstrøm daglig leder i Framtiden i våre hender nord.


Tiltak for å redusere energiforbruket

Gjennom internasjonale forhandlinger i FN er landene i verden blitt enige om å begrense oppvarmingen på jorda til to grader. Forskerne i FNs Klimapanel mener at to grader økning er grensen for hva naturen kan tåle før klimaendringene blir alvorlige og ukontrollerbare.

I følge det internasjonale energibyrået (IEA) kan kun en tredel av verdens kjente fossile ressurser utvinnes om vi vil unngå oppvarming over to grader.
97 prosent av verdens forskere er ifølge FNs klimapanel enige om at de ekstreme klimaendringene er menneskeskapte. Det er åpenbart at verden står ovenfor enorme klimamessige utfordringer, og verden skriker etter fornybar energi, skriver Fremtiden i våre hender i ene pressemelding.

– Det som ikke kommer så godt fram, er at den beste løsningen vanligvis er energieffektivisering. Den mest miljøvennlige energien, er den du ikke bruker, sier Stig A. Hansen markedsdirektør i Ishavskraft kraftselskap som nylig ble kåret til årets grønne bedrift i Tromsø.


Alle kan delta

Earth Hour er åpen for alle til å være med i, enten det er en bedrift, en organisasjon eller en privatperson.

Dassler er fornøyd med oppslutningen som øker for hvert år.

– I fjor var det 1,7 mill nordmenn som var med og markerts Earth Hour. I år er det blant annet 188 bedrifter og kommuner, 102 organisasjoner og 75 barnehager og skoler i Norge som er med, sier han.


Kamp Tromsø-Harstad

I Troms har ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort utfordret Harstadordfører Marianne Bremnes, taperen må hoppe i havet. Han mener dette er en viktig sak for å bevisstgjøre enkeltmennesker for å få ned det generelle engeriforbruket.

Harstad og Tromsø konkurrerer om å bruke minst strøm under Earth Gour i morgen. Ordførere i kommunen der færrest slukker lyset, må bade.

Rapport fra NRKs Morgennytt om ordførerkampen i Troms

– Jeg er kjempefornøyd hvis vi i Tromsø klarer å slå Harstad, sier Dassler til NRK.

Han måler suksessen i hvor mange som blir med.

– Dette er symbolsk, effekten av den ene timen er ikke stå stor, men jo flere som blir bevisste, jo større suksess. Og ikke minst unge. Hvis vi klarer å få flere enn de 1,7 millioner nordmenn som deltok i fjor, er vi fornøyd.