Det 29. Finnmarksløpet i gang!

Lørdag formiddag gikk starten for det 29. Finnmarksløpet - Europas lengste hundesledeløp.

Finnmarksløpet 2009

Noen av førerne har med seg folk i sleden de to første timene av løpet, før de bytter sleder ved omstarten.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Lørdag formiddag gikk starten for det 29. Finnmarksløpet - Europas lengste hundesledeløp. Med sol fra skyfri himmel og med noen få plussgrader i lufta, var det nesten påskestemning da 83 hundespann la i veg fra Alta sentrum.

Flere hundre mennesker omkranset første del av den over 1000 kilometer lange løypa.

Målgang ventes fredag morgen - det betyr seks lange døgn på sleden for de kjappeste. Men mange kommer nok i må mye senere.

Den store dagen

Hans Petter Dalby

Hans Petter Dalby har det som plommen i egget under Finnmarksløpet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

- Det er fantastisk å være i gang og nesten rørende å se spannene legge i veg. Jeg har kjørt løpet selv fem ganger, så det kribler, sier sjefen for Finmarksløpet, Hans Petter Dalby.

Han var selv speaker under starten i Alta, som fant sted i strålende vintervær med mange hundre mennesker til stede.

- Med den rammen vi har i dag, med så mange mennesker tilstede, og med fantastisk vær og så mange kjørere, er dette ekstra moro.

De siste årene har interessen for Finnmarksløpet nærmest tatt av. Interessen er enorm, både blant media og folk flest. Hva er det som gjør at en så spesiell sport er i ferd med å bli allemannseie?

- Det skyldes nok i stor grad Robert Sørlie, som har gjort det stort i Iditarod flere ganger. Men også profiler som Lars Monsen har vært med å øke interessen.

- Hvem tror du vinner i år?

- Årets felt i år er meget tett, og jeg har selv ei liste på 13 potensielle vinnere. Men skal jeg tippe, blir det nok enten Roger Dahl, Trond Ørslien eller Harald Tunheim. Men i tillegg er det seks jenter som kan blande seg inn i tetkampen, så dette blir vanvittig spennende.

Deilig å løfte anker

Harald Tunheim

Harald Tunheim sammen med handlerne sine før start.

Harald Tunheim ja. Harald Tunheim fra Alta Trekkhundeklubb har fullført Finnmarksløpet 14 ganger, fem av gangene har han kommet først i mål. Oppkjøringen i år ble imidlertid spesiell - for noen få dager siden døde lederhunden Rini .

- Det som skjedde er en del av gamet, man må lære å takle uforutsette ting, sier Tunheim til NRK.

- Hvordan blir det å komme i gang?

- Vi har pakket og pakket i over ei uke, så nå skal det bli deilig å løfte snøankeret og bare fly avgårde, sier Tunheim til NRK.

Snill gubbe

Aslak Prestbakkmo

Aslak Prestbakkmo skal gjøre det han kan for at samboeren skal ha det så bra som mulig.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Av gårde skal også Aslak Prestbakkmo fra Målselv. 36-åringen har deltatt i Finnmarksløpet to ganger tidligere, men er i år tildelt en helt ny rolle, som handler for samboer Charlotta Rylander.

- Dette er mye verre enn å kjøre selv, sier Prestbakkmo til NRK. Jeg er kontrollfrik, men nå har jeg ikke kontroll i det hele tatt, ler han i skjegget.

Hovedoppgaven hans i uka som kommer blir å være snill når samboeren kommer inn på sjekkpunktene.

- I tillegg må jeg sørge for at hun ikke blir stresset, samt at hun får i seg mat. Det er hun som bestemmer den neste uka, og jeg skal rett og slett prøve å være snill gubbe!

Mer om Finnmarksløpet:

Siste nytt fra Rune:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.