NRK Meny
Normal

Derfor vinner Tromsø 1. divisjon

Uten borteseier i hele 2013. Og med et stort press på seg i 2014. Likevel – jeg tror Tromsø IL vinner årets 1. divisjon og rykker rett opp i eliteserien igjen – slik klubben gjorde det i 2002, skriver vår kommentator Gunnar Grindstein.

Zdenek Ondrasek

Zdenek Ondrasek og TIL får god grunn til å juble denne sesongen, mener vår kommentator Gunnar Grindstein.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Det er flere grunner til at jeg tror Gutan gjør jobben:

Stallen er ikke spesielt stor, men inneholder kvalitet godt nok til å være helt i toppen av 1. divisjon.

Det bakre ledd: Tre gode midtstoppere kjemper om to plasser. Det er kamper nok (30 i serien i tillegg til cup og mulig E-cup) til at både Koppinen, Fojut og nykommeren Wangberg får rikelig med spilletid. Ruben Kristiansens overgang til Vålerenga var selvsagt ikke sportslig gunstig, men åpner for en meget spennende Kent-Are Antonsen på venstre back – og kanskje også en omskolert Lasse Nilsen. Unggutter som virkelig vil noe – og som jeg tror kan levere allerede i år.

Blir Kind Bendiksen?

Midtbanen: Thomas Kind Bendiksen blir i TIL kanskje hele sesongen. Meget god ballspiller, kan score fra dødball og er sikker på straffespark. Var ønsket av flere toppklubber i vinter. Jonas Johansen kan også gjøre en viktig jobb som anker – tobeint, skyter godt og er tøff når det trengs. Minuset nå er at Remi Johansen er skadet. Det er viktig for TIL at han kommer tilbake så raskt som mulig. Så har jeg forventninger til at Magnus Andersen og Thomas Drage leverer både mål og målgivende. Drage har mye å bevise i år etter en svært skuffende sesong i fjor.

Innfrir Ondrasek?

Angrep: Det store spørsmålet er om Zdenek Ondrasek kommer til å levere pluss/minus 20 mål? Han har kapasitet til det, men trenger en god start for å komme i flytsonen. Selvtillit betyr alt for en spiss. Den fikk seg en knekk i fjor, men jeg tror "Kobra" på et hakk ned vil bli en målgarantist. Bak han er det mange spørsmål rundt 18 år gamle Runar Espejord. TILs "panikk-tilbud" til Vegard Braaten på tampen av overgangsvinduet kan tyde på at klubbens sportslige ledelse ikke er helt trygg på at Espejord er der han bør være.

Stødig trenerteam

Trenerteamet er også godt. Steinar Nilsen og Bård Flovik tror jeg utfyller hverandre godt. Begge har levd noen år med trenerjobben som yrke. På grunn av TILs dårlige økonomi er de nødt til å ha fokus på å utvikle spillere – bygge dem opp, gi dem tillit. Resultatene i treningskampene har ikke vært all verden, men trenger ikke bety så mye. Det er fra i dag resultatene betyr noe.

Alta i bunnen

Hva så mye TUIL og Alta? Begge klubbene har spennende trenertyper i Gaute U. Helstrup og Rune Repvik. I Tromsdalen har man bygd opp en stall som virker bedre enn den klubben hadde for to år siden – da ble det nedrykk. TUIL har en miks av rutine og ungdommelig pågangsmot som kan gi resultater, men det blir viktig å unngå langvarige skadeavbrekk på nøkkelspillere som Eirik Bertheussen og Vegard Lysvoll. På midtbanen har TUIL en ny sjef i Thomas Kristoffersen. Meget god i 2. divisjon i fjor, nå kan han få sitt gjennombrudd i norsk toppfotball.

TUIL har også mye fart i laget sitt. Et stort pluss.

Alta har virket veldig tynne i vinter. De ble rundspilt av TIL i Finnmarkshallen – og det er alt annet enn vanlig. Også mot TUIL i generalprøven var Alta svake. Men Rune Repvik var en slags vinner på overgangsvinduets siste dag. Og fikk inn spillere som jeg håper skal utgjøre en stor forskjell. Ikke minst dersom Vegard Braatens låneavtale forlenges ut sesongen.

Det kan utgjøre forskjellen på å bli i divisjonen – eller rykke ned igjen.

Slik tror jeg 1. divisjon ender i år:

 1. Tromsø
 2. Bryne
 3. Sandefjord
 4. Fredrikstad
 5. Ranheim
 6. HamKam
 7. Mjøndalen
 8. TUIL
 9. Hødd
 10. Hønefoss
 11. Strømmen
 12. Alta
 13. Ull/Kisa
 14. Kristiansund
 15. Bærum
 16. Nest Sotra