Hopp til innhold

Derfor drikker russerne seg så fulle

Men russisk kjærlighet for brennevin bunner i mye mer enn å ville gå på fylla.

RUSSIA-BORDER-GUARDS-DAY RUSSIA-BORDER-GUARDS-DAY

Russiske grensevakter drikker og feirer i Moskva i 2009. Den russiske grensevakten hadde da eksistert i 91 år.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

«Na zdorovje!» betyr «skål» på russisk, og er et kjent uttrykk både hos våre store naboer i øst og internasjonalt. Man hever glasset og drikker. En vanlig tradisjon over hele verden.

Ifølge WHO drikker nordmenn 5,31 liter ren alkohol årlig. I Russland drikker man tre ganger så mye. Minst.

– Studier viser at russere drikker cirka 16 liter ren sprit i året. Men jeg vet at konsumet er mye høyere. Vi regner med at det egentlige tallet er rundt 30 liter per person i året, sier professor Odd Nilssen ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, til NRK.

Nilssen har prøvd å finne ut hvorfor russere drikker så mye.

Machokultur

Professor Odd Nilssen ved Universitetet i Tromsø er skeptisk til gratis heroin.

Professor Odd Nilssen ved Universitetet i Tromsø har forsket i Russland i 25 år, blant annet på alkoholkonsumet til folk i Arkhangelsk.

Foto: Frank Gøran Nordheim / NRK

Vodka er først og fremst en nasjonaldrikk, og stor del av russisk kultur.

– Det er gammel tradisjon for å drikke alkohol i Russland, og da spesielt for menn. Det er et slags tegn på maskulinitet. Det å la vær å drikke, er et tegn på maskulin svakhet, mener han.

Ifølge Tidsskrift for russisktalende i Norge, betyr det å avslå en drink fra en russer at du er respektløs.

– Det å si nei stemmer ikke overens med den oppfatningen man skal ha av menn i Russland. Menn skal være sterke. De skal tåle rusen. De skal takle den og kose seg med den, sier Nilssen.

Fylla har skylda for mye

På kveldene pleide jeg å dra ut å spise med russiske kolleger. Da fikk man tre alternativer: vodka, vann eller begge deler.

Odd Nilssen, professor.

Og det store alkoholforbruket går hardt utover russernes helse.

– Alle som har studert dette i Russland har funnet en sammenheng mellom folk som dør av hjerteproblemer og alkohol. Det er også forskning som viser at de som har dødd akutt av hjerteproblemer har hatt en kjempestor andel alkohol i blodet. Ofte er det rett og slett alkoholforgiftning.

Hjertedød er det som tar flest liv i Russland.

– Den enorme hjerte- og kar dødeligheten man ser i Russland, som de nærmest er alene i verden om å ha en økende forekomst av, tror man skyldes alkohol, sier professoren.

Alkohol fører ofte også til forandring i hjertemuskelen på grunn av alkoholtilførselen. Den forandringen kan føre til rytmeforstyrrelser og flimmer.

RUSSIA-VODKA

Dette udaterte bildet viser russere som kjøper vodka fra en gatekiosk i Russland. Slike kiosker finnes det mange steder i landet.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Billig og tilgjengelig

– Da jeg begynte å jobbe sammen med russere for 25 år siden, var det tre steder bare på hotellet hvor mang kunne kjøpe sprit. I tillegg var det små kiosker hvor man kunne kjøpe sprit å ta med seg. Slike var det omtrent på hvert eneste hjørne, og man kunne også kjøpe sigaretter. De var tilgjengelig hele døgnet, forteller Nilssen.

Vodka er ikke bare veldig billig i Russland, det er også mye mer tilgjengelig enn for eksempel i Norge.

Men det har blitt innført nye alkohollover i Russland, hvor man i mange russiske regioner ikke kan kjøpe alkohol i butikker etter klokken 21.00. Regjeringens mål er å kutte forbruket med 50 prosent innen 2020.

Dyr sprit var upopulært

Dette prøvde den tidligere presidenten Mikhail Gorbatsjov å gjøre noe med, og startet en kampanje for å få russerne til å drikke mindre. Intensjonene var gode, men dette gjorde han mildt sagt upopulær.

Men man så blant annet at den dårlig helsestatistikken gikk betydelig ned.

– Ulykker, selvmord og mord er de nest største grunnene til at russere dør tidlig. Forskning under Gorbatsjovs tid viste at når alkoholkonsumet gikk ned så gikk også spesielt selvmordstallene dramatisk ned. Så steg de igjen når konsumet økte, forteller Nilssen.

Gorbatsjov økte alkoholprisene og prøvde å få russerne til å bytte ut vodka og ren sprit med øl og vin.

Gorbatsjov og Steinfeld i Oslo i 1991

Hans-Wilhelm Steinfeld møtte Mikhail Gorbatsjov rekke ganger. Her i Oslo 6. Juni 1991 da Gorbatsjov kom for å takke for Nobels fredspris.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Stor politisk feil

Mangeårig NRK-korrespondenten i Russland, Hans-Wilhelm Steinfeld har studert og jobbet i vårt gigantiske naboland i mange år.

Få kjenner landet og folket så godt som han.

– Nikolaj Rysjkov skriver i sine memoarer at anti-vodka politikken var Gorbatsjov sin største feil. Han hadde gode hensikter, og ville at folk skulle gå over fra vodka til vin. Men resultatet var at han raserte hele vinnæringen i Russland. Det var ikke hensikten, sier Steinfeld.

I 1981 intervjuet han systemkritikeren Roy Medvedev.

– Da sa han at halvparten av den sovjetiske befolkning går kronisk på fylla.

At russere drikker mye vodka er ingen stereotypi. Det er en nasjonal tragedie.

Hans-Wilhelm Steinfeld

Men hvorfor russere drikker så mye brennevin er det flere svar på, mener han.

– Kan ikke drikke en halv liter midt i uka!

Drikkepress opplevde Hans-Wilhelm Steinfeld flere ganger da han bodde i Russland.

Blant annet har han en god venn i Moskva, som han pleide å se tippekamper hos på tirsdager.

– Da stilte han alltid med en hel liter vodka. Da måtte jeg si: Men kjære deg, jeg kan ikke drikke en halv flaske brennevin midt i uken! Jeg må møte norsk produktivitet i NRK. Og fylla har skylda for mye også i Russland, som for eksempel lav produktivitet.

Alkohol fører også til mye kvinnemishandling, vold, selvmord, depresjoner og skilsmisser.

– De sosiale aspektene med at folk bor trangt, høye skilsmissetall og den demografiske krisen som slo voldsomt ut på 90-tallet når Russland mistet en demografisk tilvekst på nærmere 10 millioner menn fra 1991-2001 er en viktig årsak. Da sank levealderen betraktelig. Da var det brennevin, sigaretter og tre jobber for å få endene til å møtes. Det er mye av grunnen til at russisk fyll er så utbredt, mener han.

I sovjettiden holdt russerne på å gå fra forstanden av kjedsomhet.

– Og det er nok mye av grunnen til at de drakk så mye og det ble en stor del av kulturen.

Steinfeld på folkemøte på Admiral Nakhimov-plassen i Sevastopol

– Over halvparten av den mannlige russiske befolkningen lider av en kronisk sykdom. Her hagler det med hjerteinfarkt, diabetes 2 og skrumplever. Her er Steinfeld på folkemøte på Admiral Nakhimov-plassen i Sevastopol.

Mer en vane enn et press

Andrey Kazakov er fra Arkhangelsk og flyttet til Norge for fire år siden. Nå bor han i Bodø, og jobber på Universitetet i Nordland.

Han begynte ikke å drikke før han var 21 år, og kjenner seg slett ikke igjen i drikkepresset.

Andrey Kazakov

– Jeg har aldri opplevd å bli presset til å drikke hvis jeg ikke har lyst. Det har alltid vært akseptert å si nei, det er min erfaring, sier Andrey Kazakov.

Foto: Privat

– Det er selvfølgelig ingen lov om at russiske menn drikke. Det er mer en vane og en stor del av russisk kultur. De fleste menn i Russland drikker, men ikke alle drikker for mye. Og man er heller ikke upopulær hvis man ikke drikker, mener Kazakov.

Viktige relasjoner bygges på fest

Han tror det er det sosiale ved alkohol som gjør at konsumet er så høyt.

– Det er veldig viktig å være sosial i Russland. Folk liker å møtes, snakke og være sammen mens de drikker. Det trenger ikke være vodka som drikkes, men det er det billigste alternativet. Man blir også fort påvirket når man drikker det, ler han.

I Norge drikker man kanskje bare i helgene, men i Russland kan man drikke hver eneste dag uten at det er uvanlig.

Andrey Kazakov

Det er tradisjon å drikke. Når man møtes tar man ett eller to glass. Noen stopper der, andre bare fortsetter.

– Personlige forhold og tillit betyr veldig mye i Russland. Veldig ofte blir viktige jobbavtaler eller samarbeid bestemt under fester og sosiale sammenkomster. Det skjer ikke så ofte på kontoret, der fikser man det formelle i etterkant av festen, sier Kazakov.

Macho-Putin

Men han kjenner seg god igjen i en machkultur i landet.

– Det er veldig typisk russiske menn å ville være maskuline. Russiske menn har også er veldig sterkt konkurranseinstinkt.

For å bli den beste, må man være den tøffeste.

– President Vladimir Putin er på en måte et produkt av dette. For i Russland er ikke det negativt, det er noe folk respekterer, sier Kazakov til NRK.

Færre kvinner enn menn som drikker alkohol

Det er mest menn som drikker sprit i Russland, men også kvinner.

– Men mange kvinner er avholds. Det finnes områder i Russland hvor kvinner ikke drikker sprit i det hele tatt av kulturelle og tradisjonelle årsaker, sier professor Odd Nilssen ved Universitetet i Tromsø.

For når det er maskulint å drikke, er det feminint å være avholds.

Og blant folk med høyere utdanning ser man at alkoholforbruket går ned.

– Jeg kjenner ingen russiske kvinner som drikker spesielt mye. Det er ikke vanlig at russiske kvinner drikker, sier Andrey Kazakov er fra Arkhangelsk.

I fremtiden håper han at Russland vil se til Norge når det kommer til alkohol.

– Alkohol er veldig billig og utrolig tilgjengelig i Russland. Jeg syns alkohol burde være mye dyrere. Det hadde vært bra for Russland og russere om de innførte samme alkohollover som i Norge. Når man har vinmonopol og alkoholen ikke er like tilgjengelig, er det bra for folkehelsa.

RUSSIA-ALCOHOL

Her inspiseres vodkaflaskene i en butikk i Moskva.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP