Analyse

Derfor ble Valakari en suksess i TIL

23 poeng på 13 kamper. Ny kontrakt i eliteserien – med god margin, én serierunde før slutt.

Simo Valakari

Med nytrener Valakari har TIL plukka poeng i serien igjen og redda plassen i elitedivisjonen. En tydelig leder, mener NRKs fotballkommentator.

Foto: Linn Blomkvist

Det er de tørre fakta med Simo Valakari som ny sjef på Alfheim. En dokumentasjon på hvor stor påvirkning en sterk personlighet, og en tydelig leder, kan ha – også i fotball.

Det var ikke mange i Norge som hadde hørt om Simo Valakari før han ble presentert som ny Tromsø-trener i sommer. Finsk fotball har ikke spesielt høy status i Europa. Men når sportssjef Svein-Morten Johansen ble tipset om Valakari av Otto Fredrikson, avtroppende reservekeeper og ansatt i markedsavdelinga i TIL, begynte ting å skje på Alfheim.

Ble overbevist i første møte

Sportssjefen ble overbevist etter et tre timer langt møte med Valakari på Gardermoen. Der stilte finnen særdeles godt forberedt. Senere har Valakari tatt alle i TIL og Tromsø med storm – på grunn av sin karisma, som bare noen har – eller ikke har. Og etter hvert en imponerende snuoperasjon.

Men hvordan klarte han å snu resultatene så til de grader? Det er flere svar på det spørsmålet.

Han presenterte sine tanker overfor spillerne. Fikk dem til å tro på at de var langt bedre enn tabellen skulle tilsi – først og fremst hvis de opptrådte mer som et lag. Så endret han, ganske kjapt, formasjon. Gikk over til å spille med tre bak, fire på midten og tre på topp. På den måten fikk han bedre fram styrkene hos hver enkelt.

Jubel i garderoben

Valakari er en tydelig leder med karisma som smitter på spillerne, mener Gunnar Grindstein.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

På treningsfeltet ble det fra første økt øvd på det Valakari ville ha fram også i kamp. Kamplike øvelser, spill gjennom ledd, samtidige bevegelser offensivt. Og så ønsket Valakari å få inn en stil der TIL i langt større grad skulle kontrollere kampene. Ha mer ballbesittelse. Ikke miste den så lett.

Resultatene kom ikke umiddelbart. Tap i debuten mot Molde på Alfheim 6. august, tap i cupkampen mot Lillestrøm noen få dager senere – den første med ny formasjon. Men spillerne likte endringene, både i trening og i kamp. Det så bedre ut. Og gradvis kom også resultatene. Nå på slutten med fire strake seire – de tre siste uten baklengs.

Det har ikke skjedd siden 2012!

Stor suksess i Finland

Simo Valakari gjorde mye av det samme da han oppnådde eventyrlige resultater med SJK i Finland. Tok over i 2012. Opprykk i 2013. Sølv og cupmesterskap første året på øverste nivå. Seriegull i 2015, foran den dominerende storklubben HJK. Tredjeplass i 2016. Før han fikk sparken i februar 2017.

Også i Finland kom suksessen blant annet gjennom måten å spille på, i en fersk klubb som hadde ressurser til å satse – men som aldri hadde oppnådd noe som helst.

I Tromsø er Valakari i en klubb som har vunnet to cupmesterskap, og som har en flott E-cuphistorie. Men i serien er sølv det beste TIL har prestert – med Tommy Svensson som trener i 1990 og Per-Mathias Høgmo i 2011.

Skal TIL noen gang klare å vinne seriegull, tror jeg faktisk Simo Valakari er mannen som kan levere nettopp det. Han har en usedvanlig sterk indre motivasjon. Han er en moderne leder, som ser alle, jakter ny kunnskap. Han har en fotballplan som opplagt fungerer. Og han jobber hardt. Først på kontoret. Sist hjem.

Så er spørsmålet om TIL som klubb klarer å legge forholdene til rette slik at Valakari får en reel mulighet til å nå sine ambisiøse mål. I Finland smalt det etter flere år med stor suksess, det har sikkert Valakari lært av. Han vet at han ikke bare må beherske garderoben, nå inn hos spillerne, supporterne, sponsorene og media. Han må også kunne drible med dem som bestemmer – ikke minst styret og eierne.

Inn mot 2018-sesongen gjenstår en stor jobb. Hvilke spillere forsvinner? Hvem kommer inn? Blir det endringer i trenerteamet? Forandringer blir det – garantert. Så får Valakari fortsette å utvikle det han er i gang med.

Seriegull i 2020? Det er lov å drømme …

Han har kontrakt ut 2020, da fyller TIL 100 år. Kan TIL kjempe om et seriegull i sitt jubileumsår? Hvorfor ikke? Det er lov å drømme!

Simo Valakari er uansett i Tromsø på lånt tid. Det skjønner alle. Tommy Svensson ble svensk landslagssjef etter tre flotte år i Tromsø. Høgmo fikk samme jobben i Norge, via et opphold i Djurgården – med suksess også der. Valakari vil nok også en gang i framtida ende opp som landslagssjef – i Finland, han har jo allerede vært assistent. Eller havne i en større liga enn den norske. Tromsø kan være døråpneren.

Men først er det Brann i Bergen. En femte strake seier vil være det perfekte punktum for Valakaris første reise i norsk fotball.

Jeg tror det er mye godt i vente på resten av turen.