NRK Meny
Normal

Denne fôrflåten er verdt 30 millioner, og kan fore to millioner fisk

Fôrflåten ble torsdag offisielt sjøsatt i Tromsø, før den legger kursen ut til Småvær i Kvalsundet utenfor Tromsø.

Forflåte til Småvær Tromsø

Fra denne Fôrflåten kan de ansatte ha full kontroll over åtte siloer som inneholder 600 tonn fiskefor. Siloene kan fore opp til to millioner fisk.

Foto: Monica Olaisen / NRK

TROMSØ: Flåten som takler 3, 5 meter høye bølger, og blant annet inneholder 65 tommers flatskjerm og deilige senger i romslige lugarer, er en høyteknologisk fabrikk med siloer som kan fôre opp til nær to millioner fisk.

Irene Lange Norahl

Samfunnskontakt: Irene Lange Nordahl viser stolt frem den moderne og høyteknologiske fiskeflåten som skal ligge ved Småvær utenfor Tromsø. – Det er en fantastisk plass å produsere laks.

Foto: Monica Olaisen / NRK

– Både fisk og ansatte vil ha optimale forhold, forteller Salmars samfunnskontakt, Irene Lange Nordahl.

Fiskeflåten er Salmars nye lokasjon som skal plasseres ved Småvær, på yttersiden av Kvaløya utenfor Tromsø. Den høyteknologiske flåten ivaretar strenge HMS-krav både for laksen som skal fôres og mannskapet som skal jobbe om bord.

– Jeg tror at vi som næring, må gjøre dette mye mer fremover, sier Lange Nordahl.

Hun forteller at de er opptatt av å ha nærhet til folk og bringe ut kunnskap om oppdrettsnæringa, derfor inviterte de i dag publikum til å ta en nærmere titt på hvordan moderne havbruk i dag drives.

Hun legger til at havbruksnæringa er opptatt av forskning, og hadde til dagens sjøsetting invitert studenter ved Norges fiskerihøgskole.

Ivaretar størrelse og kapasitet

Salmar forflåte

Moderne fasiliteter: Driftsleder og røkterne ved Salmar er strålende fornøyd med fasilitetene til den nye fiskeflåten. Fra venstre: Sebastian Nikolai Jensen (lærling), Frode Stabell (røkter), Ken-André Jensen (røkter) og Kenneth Kristiansen (røkter).

Foto: Monica Olaisen / NRK

De ansatte er fornøyd med moderne fasiliteter for seg selv og høyteknologiske styringsverktøy som skal ivareta fiskens ve og vel.

– Alt er klargjort, så når vi torsdag går ut til Småvær er det bare plug and play, sier røkter Håvard Togstad.

Frode Stabell, som daglig skal styre flåten sammen med et skift på tre mann, og gå i turnus med ei uke på og ei uke av, er særdeles fornøyd med nyvinningen til Salmar.

– Vi er heldig med at vi får en ny og moderne arbeidsplass, som ivaretar sikkerheten, både når det gjelder størrelse og kapasitet.

En av røkterne som skal jobbe om bord mener dette er en ny æra for bedriften han jobber for.

– Flåten gir høy sikkerhet for oss som skal jobbe, og det er kjempeartig å skulle produsere med den største flåten i Salmar Nord. Det gir økt trivsel, som fører til høy kvalitet, avslutter røkter Kenneth Kristiansen.