Denne familien har badet i havet en gang i måneden i 2016

– Det er bra å ha et familieprosjekt gående, sier mamma Ingunn Skjervold. Onsdag fullførte de et hutrende nyttårsforsett i en iskald vind.

Isbading
Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Da er vi klar! En, to–tre!

Det er vinter. I Telegrafbukta i Tromsø tar en familie seg et romjulsbad. Det er kaldt i dag, og vinden har gradvis tatt seg opp utover formiddagen.

– Det er desember, frisk og fin bris og gode forhold, sier Ingunn Skjervold.

Den kalde vinden i ishavsbyen stopper nemlig ikke Ingunn, og den stopper ikke hennes tre døtre, Maja (18), Anna (12) og Ida (20).

– Når man skal bade alle dagene i måneden, så må det bli desember også, sier Maja Eiriksdatter Skjervold.

Nyttårsforsett

For omtrent ett år siden kom ideen, om nyttårsforsettet for 2016: Å bade en gang i måneden i ett år. De har badet i Tromsø, på Senja, på Sommarøy og på Ringvassøy. Nå er forsettet fullført, og dette blir siste badet.

– Kravet til prosjektet er at det skulle bades i hav, og det skulle være i Norge, forteller Ingunn.

Prosjektet har fått navn #prosjektjm16 på Instagram.

– Hvorfor kom denne ideen?

– Jeg har tenkt at det er fint å ha familieprosjekt gående. I 2015 skulle vi gå 50 turer med familien i løpet av året, men det røyk. Da vi i fjor tenkte ut hva vi kunne ha som 2016-familieprosjekt, så var dette en av ideene jeg luftet for døtrene mine, og de tok tenning og syntes det hørtes artig ut, foreller Ingunn.

Isbading

FERDIGBADET: Årets siste bad er fullført. Familien baller på seg, og setter nå nye mål for 2017.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Psykolog:–Positivt

Hos familien Skjervold er stemningen på topp etter badet, selv om de erkjenner at vinden gjorde dette til det aller kaldeste badet i 2016.

Å nettopp dette, å ha familieprosjekter, å sette seg felles mål innen aktiviteter og friluftsliv, kan virke positivt for en familie. Det forteller familiepsykolog Haldor Øvreeide.

Haldor Øvreeide

POSITIV: Haldor Øvreeide mener familieprosjekter er bra, men understreker at familien må være på bølgelengde når det kommer til hva de ønsker å gjøre sammen.

Foto: Mattias Lundblad

– Det vil alltid være en usikkerhet om foreldrenes behov er i trå med det barna deres ønsker, men stort sett klarer nok foreldre å sortere ut hva som er bra og ikke. At en familie finner aktiviteter som alle har glede og utbytte av er positivt, sier han.

Nå planlegger familien Skjervold et nytt prosjekt for 2017:

– Hva det blir, vet vi ikke. Vi skal sette oss ned de neste dagene og diskutere det, forteller Ingunn.