Denne byen er vinterens soleklare hotellvinner: – Ganske ekstremt

Ingen over, ingen i nærheten. Tromsø har denne vinteren fylt hotellrommene langt mer enn resten av landet. Den store økningen av utenlandske turister gjør nå at SAS åpner for flere avganger og nye direkteruter fra utlandet til Nord-Norge.

Nordlyset over Tromsø

NUMMER EN: Ingen av de større norske byene fyller hotellrommene mer enn Tromsø.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Peter Wiederstrøm

FØLGER HOTELLTALL: Peter Wiederstrøm i Wiederstrom Hotel Consulting.

Foto: Privat

– I månedene desember, januar er Tromsø den byen med høyest rombelegg og høyest pris av de største norske byene, sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrom Hotel Consulting.

Han representerer firmaet Benchmarking Alliance som måler og sammenligner rombelegg på hotell og priser. Med rombelegg menes hvor mange rom som er solgt i prosent, målt mot hvor mange rom som er tilgjengelig.

De aller fleste hotellene, slik som Choice, Thon og Scandic, føres inn i statistikken. I Tromsø ble så mange som 82,6 prosent av hotellrommene fylt i vintermånedene. På andreplass kommer Oslo og Fornebu, med 59,2 prosent.

– Belegget i Tromsø er ganske ekstremt. Her skal man tenke på at dette er en periode som for byhoteller er ganske svak, sier Wiederstrøm.

Nederst på skalaen er Bergen og Stavanger. Bergen de siste årene har bygd mange nye hoteller.

52.000 gjestedøgn

I februar alene hadde Tromsø et belegg på 90,6 prosent, noe som er 1,2 prosent mindre enn februar i fjor.

Wiederstrøm er ikke i tvil om at årsaken til det høye belegget i stor grad er at antall nordlysturister de siste årene har skutt til himmels i Tromsø. Ishavsbyen har hatt en kraftig økning i utenlandske gjestedøgn.

SSB-tallene for hele vinteren kommer senere, men for januar viser de omtrent 52.000 gjestedøgn i Tromsø. Dette gjelder antall døgn, ikke antall personer.

Av disse var omtrent 44 prosent utenlandske. Tyskland USA og Italia er de største nasjonene, etterfulgt av de asiatiske landene.

SAS følger med

Men turistene trenger ikke bare hotell, de må også komme seg til Tromsø. En aktør som følger spent med på utviklingen, er SAS.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

LOVER INGEN TING: SAS lover ikke nye ruter fra Tromsø, men sier følger situasjonen tett.

Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

Kommunikasjonssjefen sier flyselskapet følger utviklingen, og holder døren åpen for nye ruter fra Tromsø til utlandet.

– Jeg kan ikke avsløre noe nå, for vi har ikke konkrete planer, men jeg kan love at dette følger vi tett, sier Knut Morten Johansen.

I vinter lanserte de direkterute mellom Tromsø og København. Den var ment som en sesongrute til mars, men selskapet har allerede forlenget til 20. mai.

– Det skyldes at denne ruta har blitt veldig godt tatt imot, både lokalt i regionen rundt København, men ikke minst fra transittpassasjerer fra Asia og spesielt USA, sier Johansen.

Ruten går nå to ganger i uka.

– Vi ser også på muligheten for en utvidelse som følge av den svært gode responsen. Dette er gledelig.

Norwegian har direkteflyginger fra Tromsø til London, Alicante og Las Palmas, men sier de ikke har umiddelbare planer om nye utenlandsruter.