De skulle få ny skole i høst, og så til nyttår – eller i vinterferien: – Det er helt jævlig

Ingen vet når byggeskandalen i Målselv tar slutt.

Gammel skole i Målselv

De gamle skolelokalene i Målselv er i svært dårlig forfatning.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Frustrasjonen har tatt de tillitsvalgte, lærerne og elever på Bardufoss i Indre Troms for lengst.

Siden i fjor sommer er de blitt fortalt at flytting til den nye skolen til 300 millioner kroner på Rustahøgda i Målselv kommune snart skal skje; i høstferien, til jul, til nyttår, i vinterferien. På nettsida til skolen står det fortsatt at åpningen skal skje i august 2017.

Bardufoss videregående skole

En fastlåst konflikt gjør at man ikke kan ta i bruk den nye videregående skolen i Målselv.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Bardufoss Høgtun videregående skole holder til i gamle lokaler i Sundlia, og på Høgtun ved Olsborg. I tillegg har den en avdeling for flyfag på Bardufoss lufthavn.

Men en fastlåst konflikt mellom Troms fylkeskommune som byggherre, og entreprenørfirmaet NCC gjør at nybygget på Rustahøgda står ubrukt. Først oppsto det skjevheter i nybygget da tela gikk etter grunnarbeidet. Her måtte det gjøres omfattende utbedringer med vegger. Så dukket det opp taklekkasjer i vinter. Dagbøter på til sammen 20 millioner kroner er allerede satt i verk.

Fylkeskommunen nekter å overta bygget de mener ikke er klart.

Les også: Byggefirma risikerer millionbøter – dårlig luft og feil materialer i nye skoler

Se TV-reportasje:

Den nye skolen på Bardufoss er foreløpig ikke innflyttingsklar.

Elev Benjamin Meyer Johansen er lei av å vente på at den nye skolen skal bli innflyttingsklar.

Nytt utstyr ikke pakket ut

– Vi pakket ned mye utstyr i fjor vår. Mye har vi måttet pakke ut igjen, sier tillitsvalgte på skolen. Mye nytt utstyr er ikke pakket ut engang, og reklamasjonstida er gått ut, sukker de tillitsvalgte.

Frustrerte Bardufoss-tillitsvalgte

Anna Merete Korbøl, Utdanningsforbundet, Trude Stefansen, Fagforbundet, Ann-Kristin Wallin, Delta og Kristin Otnes Aspmo, Skolelederforbundet fortviler over at de ikke får vite når de får ta nyskolen på Rustahøgda i bruk.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

NRK møter de tillitsvalgte inne på et lager der utstyr står nedpakket og ikke i bruk. Anne Merethe Kårbøl er tillitsvalgt i Utdanningsforbundet:

– Vi har gått på vent i snart et år, vært fleksible og gjort så godt vi kan. Nå begynner det gå på helsa løs når vi ikke vet noe.

I en felles uttalelse uttrykker de tillitsvalgte sin sterke frustrasjon.

Oppstart til høsten i fare

– Vi har nå snart gjennomført et helt skoleår under svært dårlige arbeidsforhold. Skjer det ikke noe snart, er oppstarten til høsten også i fare, peker de på.

Elevene klager på gamle og slitte lokaler der de holder til. Også ventilasjonen er dårlig.

– Hvis jeg får lov til å banne, må jeg si at forholdene på den gamle skolen er helt jævlig. Det er slitt og dårlig ventilasjon., sier elev Benjamin Meyer Johansen.

Fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied, sier han forstår frustrasjonen til de ansatte, men at han foreløpig ikke har ny informasjon å komme med.

– Det er bare å beklage. Jeg er like lei av å vente som de ansatte, sier Sollied.