NRK Meny
Normal

De skulle bare ta én tur til før lunsj. Så kjørte Maiken (8) inn i et tre

– Hjelmen reddet datteren min, det er ingen tvil, sier pappa Stein Arnold Kristiansen.

I god behold.

På veien tilbake til Målselv lørdag kveld, stoppet Maiken og pappa Stein Arnold Kristiansen og tok dette bildet. Nå gleder de seg til å treffe resten av familien igjen.

Foto: privat

Det var selveste drømmelørdagen før påske. I Målselv fjellandsby var det tjukt av folk. Sola skinte fra nesten skyfri himmel og mange familier koste seg i og utafor løypene.

Stein Arnold Kristiansen og Maria Figenschau og de to døtrene hadde tatt kjøreturen fra Tromsø. I Målselv møtte de flere familiemedlemmer og andre kjentfolk, og sammen mollkosa de seg i sola.

Pappa Stein og åtteåringen Maiken kjørte slalåm i løssnøen ved siden av skogsløypa.

– Jeg kjørte bare noen meter bak Maiken og så hva som skjedde. Hun kjørte i ei buske, og ei grein traff rett i hjelmen, forteller pappaen.

Maien fikk et blødde på haka, men kom seg på bena, og sammen kjørte de ned til resepsjonen for å få rensa såret skikkelig.

barnebakke

Illustrasjonsfoto: Målselv fjellandsby er et populært mål for familier med barn i alle aldre. Dette bildet er fra 2014.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Ble dårlig

Men da hjelmen var tatt av og såret rensa, og adrenalinet begynte å forlate den lille kroppen, ble jentungen ganske uvel. Hun ble kvalm og søvnig. Plutselig var situasjonen uavklart.

Faren hennes, som sjøl har vært aktiv i redningstjenesten til Norsk Folkehjelp i mange år, vet godt at slike symptomer indikerer hodeskader.

Skipatruljen var raskt på pletten, og både ambulanse og helikopter ble budsendt fjellandsbyen.

– Skipatruljen var til enormt god hjelp. Som redningsmannskap i folkehjelpa har jeg opplevd litt av hvert. Men det er noe anna å være pårørende, sier Kristiansen og fortsetter:

– All støtten vi fikk i dag gjør at jeg føler meg veldig ydmyk og takknemlig. For også personellet i ambulansen og helikopteret var helt fantastiske. Det samme på sykehuset. Jeg føler virkelig at jeg har fått igjen på skatten, for å si det sånn.

Ny hjelm

Og det gikk bra. Hjelmen til Maiken tok den verste støyten, og etter en grundig sjekk på Universitetssykehuset Nord-Norge kunne far og datter spasere ut derfra

Hjernerystelsen er nok et faktum, og begge er veldig slitne. Men når NRK Troms snakker med dem i 19-tida lørdag, er de på vei tilbake til Målselv, der resten av familien venter.

– Nå gleder Maiken seg veldig til å komme til mammaen sin, sier pappa Stein Arnold Kristiansen.

Drømmelørdagen før påske ga dem en støkk. Men én viktig ting har de lært: Å bruke hjelm i alpinbakken er utrolig viktig.

– Hjelmen til Maiken må nok byttes ut nå, men det er en liten pris å betale for at hun er relativt hel og uskadd, sier den takknemlige pappaen.