NRK Meny
Normal

De skal kaste glans

Les om programmet og gjestene som skal besøke Tromsø Internasjonale filmfestival.

Disse skal kaste glans over TIFF 08

I dag la Tromsø internasjonale filmfestival frem programmet for årets festival. I 6 dager til ende fra 15. januar fylles nær alle teater – og kinosaler i byen med filmhungrige mennesker på jakt etter den gode opplevelsen. Og ikke uventet skal også en og annen kjendis kaste glans over arrangementet.

Bonnevie på russisk

Den norske skuespillerinnen Maria Bonnevie kommer for å promotere den russiske filmen ”Forvist”. Bonnevie havnet i en av hovedrollene etter at regissør Andrei Zvyagintsev så henne i en annen film. Da visste han at det måtte bli henne som spilte hovedrollen i hans film.

Den beskrives som en sakte og poetisk film fra vårt naboland i øst. Den inngår for øvrig i en stor satsing på russisk film på årets festival. Hele 13 russiske filmer vises, og det gjør Russland til det landet med flest filmer på programmet.

Fra filmen "Forvist"

Maria Bonnevie i den russiske filmen 'Forvist'

Gjensyn med Varg

De som hygget seg med Trond Espen Seim som Varg Veum på kino i 2007 får sjansen til en snikpremiere på den andre filmen om privatetterforskeren. Filmen får nemlig forpremiere på TIFF, og hovedrolleinnehaver Trond Espen Seim kommer selv til Tromsø for å fronte filmen.

To filmer fra Filmcamp

Det blir mye Målselv-natur å se på festivalen også. To av de største filmene som vises er nemlig delvis spilt inn på Filmcamp i Målselv. Det ene er Hollywood-produksjonen ”Far North”, regissert av Asif Kapadia. Han har med seg hovedrolleinnehaver Michelle Yeoh for å snakke om filmen. Den er spilt inn delvis i Målselv og på Svalbard.

Les også: Fra bråk til pris

Martha Otte

Festivalsjef Martha Otte

Foto: Inger Johanne Sæterbakk / NRK

Filmcampen var også åstedet for innspillingen av den lenge planlagte filmen om Kautokeino-opprøret i 1852. Nils Gaups versjon av den sanne historien får sin verdenspremiere som åpningsfilm på TIFF, og forventingene er skyhøye.

- Dette er den viktigste norske filmen som noen gang er laget, sier festivalsjef Martha Otte. Her kan du lese mer om filmen:

  Slik blir Kautokeino-filmen

Til sammen vises filmer fra 30 land på festivalen i Tromsø. Her kan du se programmet.