NRK Meny
Normal

De siktede i Vålnes-saken løslates

Politiet har besluttet å løslate de tre siktede i Vålnes-saken. De tre er fortsatt siktet for drap, opplyser politiet i Troms.

Per Vålnes montasje
Foto: NRK

De tre siktede har sittet varetektsfengslet i over ett år etter at politiet innledet en drapsetterforskning i saken.

– Årsaken til at de løslates er at vi har kommet fram til at det ikke lenger er grunnlag for å holde dem varetektsfengslet. De har sittet fengslet i 13 måneder, sier regionlensmann Andreas Nilsen i Målselv til NRK.

De tre er fremdeles siktet for drap, selv om de nå løslates. Bakgrunnen for løslatelsen skal være at det nå er usikkerhet når en eventuell rettssak kan starte.

Morten Hermansen om løslatelsen

Politiadvokat Morten Hermansen forteller hvorfor de tre siktede er løslatt.

Meldt savnet i 2011

Per Vålnes ble meldt savnet fra hjemmet sitt i Balsfjord før jul 2011. Han var da ikke blitt sett siden han feiret sin egen 50-årsdag noen uker tidligere.

Over et halvt år sendere ble det innledet en drapsetterforskning. I november i fjor ble Vålnes' tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en kamerat av paret arrestert, siktet for drap.

Etterforskningen har vært utfordrende for politiet, både fordi de ikke fantes noe lik, og fordi det ikke var noen tilståelse i saken.

Flere søk etter liket

Det ble gjennomført flere søk etter Per Vålnes, blant annet i bakken på eiendommen hans i Balsfjord.

I tillegg ble det søkt med miniubåt i Sørfjorden i Ulsfjord, et området som skal ha tilknytning til en av de siktede.

De siste søkene ble gjennomført ved Vollan gjestestue i Nordkjosbotn der to av de siktede jobber. Her ble det boret i betongen, fordi det ble utført byggearbeid på stedet i tiden etter at Vålnes forsvant.

Alle disse søkene var resultatløse. Likevel mente politiet det var grunnlag for å reise tiltale i saken. Den ble sendt videre til riksadvokaten for påtale i november.

Kort tid etter kom saken i retur til Troms politidistrikt, fordi riksadvokatene mente det var flere etterforskningsskritt som politiet måtte ta.

Fortsetter etterforskning

Nilsen avviser at løslatelsen betyr at etterforskningen nå legges ned.

– Den fortsetter, og både tekniske og taktiske skritt gjenstår, uten at jeg kan gå inn på detaljer om det, sier Nilsen.

I en pressemelding far Troms politidistrikt, skriver politiadvokat Morten Hermansen at en rettssak opprinnelig var planlagt for april neste år, men at ytterligere etterforskning i saken nå gjør at det er usikkert når den kan komme for retten.

– Vi vurderer nå fremdriftsplanen som så usikker at videre varetektsfengsling av de siktede i saken vil kunne medføre et uforholdsmessig inngrep etter straffeprosessloven. Da er det riktigere at de løslates, sier Hermannens i pressemeldingen.

– Betyr denne løslatelsen at de siktede har sittet for lenge i varetekt?

– Man kan ikke trekke den konklusjonen. Det er gjort en vurdering på om det var et uforholdsmessig inngrep å holde dem i videre varetekt. Konklusjonen ble da at man ønsket å løslate dem, sier Andreas Nilsen.

LES OGSÅ: – Ingen overraskelse at de ble løslatt