Hopp til innhold

De får høre ting politiet aldri har fått vite

Det har vært en kraftig økning i besøk til norske støttesentre mot incest og seksuelle overgrep. I Harstad har de to ansatte, Britt og Britt, blitt kontaktet om den omfattende overgrepssaken som ryster byen.

Britt Kampen Tobiassen og Britt Jacobsen

VELKOMMEN: Fagkonsulentene Britt Kampen Tobiassen (t.v.) og Britt Jacobsen ved Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Harstad.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Det er rett før stengetid tirsdag, og en kvinne som forteller at hun har vært utsatt for seksuelle overgrep, er på besøk på Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Harstad.

– Det har vært fantastisk å komme hit, sier kvinnen som ønsker å være anonym.

To kvinner jobber på senteret i Harstad. Begge heter Britt. For tiden har senteret utvidede åpningstider på grunn av opprulling av saken der en mann i 70-årene er siktet for overgrep mot minst ti mindreårige i byen.

Den anonyme kvinnen, som ikke sier noe om sin egen sak, har tilbrakt ettermiddagen sammen med damene som jobber på senteret. Hun er glad hun kom:

– De to damene, Britt og Britt, tar imot deg, man blir fortrolig med dem, de prater med deg, de viser deg omsorg og lytter. Her føler jeg at jeg er velkommen, sier kvinnen.

Flere besøk

Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep i Harstad er – som andre slike sentre – et lavterskeltilbud, der man ikke trenger å bestille time på forhånd, og ingen trenger å vite at man har vært der. I tillegg er det gratis.

Det finnes 23 slike sentre i Norge. Fra 2016 til 2017 var det en klar økning i besøk på sentre mot incest og seksuelle overgrep i Norge.

Landsforeningen mot seksuelle overgrep, sier det er vanskelig å vite hvorfor flere henvender seg til sentrene:

– Men det har skjedd en endring i fokus de siste årene, med mange store saker i media, blant annet en nylige «metoo»-runden, sier mediekontakt og psykolog Sidsel Fjelltun.

– Man har begynt å gjøre noe med blant annet skam og skyld. Det kan se ut som mye av jobben som er gjort gjennom mange år, med blant annet bedre seksualundervisning, har begynt å gi en viss effekt, sier hun.

Sidsel Fjelltun

METOO-FOKUS: Psykolog Sidsel Fjelltun ved LMSO tror METOO-kampanjen har medvirket til at flere tar kontakt med støttesentre.

Foto: Privat

Fortellinger om overgrep

På støttesenteret i Harstad kan folk komme for å ta en kaffe, spille kort, yatzy og snakke om været.

– Har mann lyst å snakke om overgrep, er det greit. Har man lyst å prate om andre ting, er det greit. Det er hele tiden på deres premisser, sier fagkonsulent Britt Kampen Tobiassen.

På støttesenteret har de fått henvendelser knyttet til den siste tids opprulling av seksuelle overgrep i byen. Mer om den saken vil de ikke si.

Britt og Britt opplever også at de generelt får høre fortellinger om overgrep, som aldri har blitt fortalt politiet:

– De sakene vi har hatt til nå er fortellinger av eldre dato, og vi vet at flere ikke har fortalt politiet om hendelsene. I og med at vi har personer over 18 år, informerer vi om mulighetene til å ta kontakt med advokat og politi og andre offentlige instanser, sier Britt Jacobsen.

– Vi er her for dem

Psykolog Sidsel Fjelltun sier det er langt fra gitt at personer som opplever å være utsatt for overgrep går til politiet først:

– Det er den utsatte må finne ut av selv. Et støttesenter kan være et fint sted å ha i ryggen om man skal gå til politiet, sier hun.

De to Britt-ene oppfordrer folk som har opplevd ting, enten i den nylige saken i Harstad, eller andre saker, å ta kontakt:

– De er alle hjertelig velkommen. Vi er her for dem, sier Britt Kampen Tobiassen.

BAKGRUNN:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark