NRK Meny
Normal

De evakuerte i Longyearbyen får flytte hjem

Sysselmannen på Svalbard har tirsdag kveld bestemt at de evakuerte i Longyearbyen kan flytte inn i husene sine igjen.

Snøskred i Longyearbyen

De siste av dem som måtte flytte fra husene sine etter snøskredet like før jul, får nå komme hjem igjen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Sysselmannen har besluttet at ferdselsforbudet i Longyearbyen oppheves for hele det berørte området. NGIs skredfaglige vurdering er at det er liten fare for skred i fjellsiden over den evakuerte bebyggelsen. Den evakuerte bebyggelsen vurderes nå som trygg. Det sier Sysselmannen tirsdag kveld.

Mange måtte flytte ut

Dagen etter at det store snøskredet rammet flere hus i Longyearbyen, og der to personer mistet livet, ble ca. 200 mennesker evakuert fra hus som lå i skredfarlige områder. Flere av dem ble vekket midt på natten, natt til søndag 20. desember, og måtte forlate husene uten å få tid til å ta med seg annet enn det mest nødvendige.

Snøskred

Snøskredet ødela flere hus, og mange andre måtte også forlate hjemmene sine.

Foto: Nils Mehren / NRK

Den 2. januar var det fortsatt 80 personer som ikke hadde fått lov til å flytte hjem. Siden da har sysselmannen opprettholdt evakueringen og ferdselsforbud i deler av byen.

Kan flytte hjem i kveld

Det er en viss usikkerhet om hvor mange som har vært evakuert, sier Sysselmannen. Årsaken er at noe av de evakuerte ikke har registrert seg og at noen har vært bortreist i hele perioden. Til sammen er det 114 boenheter som har vært evakuert.

De som fremdeles er evakuert, kan flytte hjem fra klokken 20 i dag, tirsdag kveld.

Skredutsatt område

Sysselmannen understreker at bebyggerne må erkjenne at Longyearbyen ligger i et skredutsatt område, og at noen boliger er mer utsatt enn andre, dersom lignende værsituasjoner skulle oppstå.

Men slik været har utviklet seg de siste dagene, mener fagfolkene at byen er trygg, og at evakueringen kan oppheves. Det samme gjelder forbudet mot å ferdes i enkelte områder i byen.