Hopp til innhold

Datteren tok livet sitt på Instagram: Nå ber hun om at vi snakker mer om selvmord

Mora var redd for hva hun skulle finne når hun gikk inn på dattera sin telefon. Nå har hun fortalt om dattera Andrines selvmord til hele Norge.

Heidi

Heidi Tårnes mener vi må snakke mer om selvmord og gjøre det til et mindre tabubelagt tema.

Foto: Tonje Hareland / NRK

Det gikk to år før mammaen til Andrine, Heidi Tårnes, klarte å se på dattera sin lukkede konto på Instagram.

NRK har avdekket et hemmelig nettverk på Instagram hvor hundrevis av norske jenter deler selvmordstanker og gjentatte selvmordsforsøk.

Andrine hadde en hemmelig Instagram-konto hvor hun delte fra dagene sine, men mest fra de tunge. 17 år gammel tok hun livet sitt.

– Vi må snakke mer om selvmord og gjøre det mindre tabu. Jeg syns vi burde snakke om dette på samme måte som en annen dødsårsak. Også vi etterlatte har behov for å snakke om dette, sier Heidi.

Andrine var innlagt på ungdomspsykiatrisk før de som jobbet der fant ut at hun ikke burde være der. Siden ble hun flyttet over i barnevernstjenesten.

Positiv respons

Etter at Heidi har fortalt om Andrines skjebnesvangre historie, har hun fått overveldende og mange reaksjoner.

– Ved å snakke om dette så føler jeg at jeg har fått bearbeidet det på en helt annen måte enn jeg ville gjort med terapeut. Jeg har vært så redd den siste uken, og veldig nervøs før publisering. Folk sier jeg er modig som klarer å stille opp.

Hun mener at Vær varsom-plakaten kan være med på å begrense åpenheten rundt selvmord. Den inneholder retningslinjer som pressen skal forholde seg til blant annet når det kommer til omtale av selvmord.

– Slik den er i dag er den med på å opprettholde et tabu. Det å omtale selvmord er ikke farlig. Det er faktisk veldig viktig, selv om man ikke bør snakke om metoden folk benytter på grunn av faren for en smitteeffekt.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) er leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Han sier det er skremmende å se at et slikt nettverk eksisterer.

Trenger hjelp fra synlige mennesker

– Her har det kanskje vært sårbare mennesker som har hatt gode hensikter ved å bli med i nettverket. Men så har det utviklet seg til tragiske konsekvenser, sier Bekkevold.

Geir Jørgen Bekkevold

Bekkevold mener unge, sårbare mennesker trenger å møte synlige mennesker som bryr seg og som tør å ta de vanskelige samtalene når livet stritter imot.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han mener at menneskene trenger hjelp fra faktiske, synlige mennesker og ikke fra et usynlig nettverk.

– Det som er tragisk er at noen av disse nok har møtt stengte dører, og dermed ikke fått den hjelpen som de trengte.

Bekkevold håper en ny handlingsplan om selvmord kan bidra til den åpenheten Heidi Tårnes spør etter. Stortinget har bedt om å få en rapport fra regjeringen til våren.

– Vi trenger kunnskap for å kunne sette inn riktige tiltak. Vi har ingen å miste. Det må vi ha som utgangspunkt når vi skal jobbe videre med dette, sier Bekkevold.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark