Hopp til innhold

Menn får ikke plass på krisesenter

Svært få krisesenter i Nord-Norge tilbyr husvære for menn, slik de er lovpålagt.

menn i krise

Regionlensmann Arnold Nilsen og May Ellen Uteng ved Midt-Troms krisesenter diskuterer menn og vold.

Foto: Arild D. Moe / NRK

Mens alle nordnorske krisesenter tilbyr samtale, har få av dem husvære for menn som er utsatt for vold.

På en konferanse på Finnsnes tirsdag kommer det fram at alle tilbyr samtale, men få tilbyr husvære.

– Tendensen er at tallet på menn som ber om hjelp øker, sier May Ellen Uteng ved Midt-Troms krisesenter.

Hun har ledet krisesentret for Midt-Troms siden 1989. På dagens nordnorske konferanse på Finnsnes hevdet hun at mørketallene for menn utsatt for vold nok er store.

Mangler husvære

Så langt er det bare Finnsnes, Alta, Kirkenes og Karasjok som har eller snart kan tilby husvære for menn som ber om det. Andre steder blir hotell alternativet.

Gjennomgående for krisesentrene i landsdelen er at de tilbyr menn som kontakter dem samtale, men ikke husvære.

– Vi har svært få anmeldelser om vold fra menn. Jeg tror det er forbundet med skam for menn å kontakte politiet eller krisesentra dersom de blir slått, sier Arnold Nilsen, regionlensmann for Ytre Midt-Troms.

Ny lov

Fra 1. januar i år er kommunene pålagt å ha et godt krisesentertilbud til personer som er utsatt for vold i nære relasjoner.

Loven skiller ikke på om det gjelder, kvinner, menn eller barn. Det eneste det sier er at botilbud skal være fysisk adskilt.

May Ellen Uteng tror at større fokus på vold mot menn gjør at flere tør ta kontakt. Ved krisesentret i Midt-Troms har de eget telefonnummer for menn, men de kan selv velge om de vil snakke med en kvinnelig eller mannlig medarbeider.

De fleste menn vil snakke med ei kvinne. Før jul i fjor tok fem menn kontakt, etter jul i år ligger tallet på det samme.

For vår del kan mennene komme fra hele landet selv om vi er et senter som er eid av kommunene i Øst-Finnmark, sier Kurt Wikan ved Norasenteret på Kirkenes til NRK.