Dansk sykkel-knock-out på Finnmarksvidda

De danske storfavorittene innfridde i årets 700-kilometer i Offroad Finnmark.

Team Craft/Racing Viking

Per Thomsen (t.v) vant Offroad Finnmark for første gang, mens makker Erik Skovgaard Knudsen tok sin andre seier på rad.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Helt fantastisk! Jeg gleder meg. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er en hard og vanskelig konkurranse, sier Per Thomsen (36) etter å ha passert målstreken som vinner av årets 700-kilometer i terrengsykkelrittet Offroad Finnmark.

Sammen med makker Erik Skovgaard Knudsen (32) ledet det danske laget Team Craft/Racing Viking fra start til slutt i årets ritt. Dermed innfridde de favorittstemplet de hadde på seg.

Knudsen og Thomsen passerte mållinja i Alta sentrum klokken 03.50 natt til fredag. Med unntak av tre obligatoriske hviler på tre timer hver, har de to danske syklistene sittet på sykkelen omtrent kontinuerlig siden tirsdag.

Totalt brukte danskene brukte 2 døgn, 9 timer og 50 minutter på årets ritt.

Team Craft/Racing Viking

I ensom majestet kom det danske laget i mål like før klokken fire natt til fredag.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Skålte i sjampanje

Erik Skovgard Knudsen vant sin andre seier på rad, men i fjor med en annen makker. Per Thomsen syklet på laget som tok andreplassen i fjor, men i år syklet Knudsen og Thomsen sammen.

– Per spurte meg om jeg ville sykle Offroad Finnmark på nytt, og det kan jeg love at jeg hadde lyst til. Det tok ikke langt tid å bestemme seg, sier Knudsen.

– Det er jeg glad for, takker Thomsen sin makker før de skåler i sjampanje.

Team ASEB

Andreas Setting og Einar Bjørn fra Tromsø var det eneste laget som ga danskene en viss konkurranse.

Foto: Geir Stian A. Larsen/Offroad Finnmark

Kamp fra Tromsø-lag

Det eneste laget som ga danskene en viss kamp var Tromsø-laget Team ASEB med Andreas Setting og Einar Bjørn. Tromsø-rytterne imponerte lenge i rittet, og lå bare én time bak inntil halve rittet var gjennomført.

Men fra Karasjok onsdag kveld sa danskene takk for seg. Inn til neste sjekkpunkt i Nedre Mollisjok var avstanden økt til nesten to timer.

Inn til Máze torsdag morgen var det blitt tre timer mellom lagene, og ut fra Mieron torsdag kveld lå Tromsø-laget fire timer bak.

Lederlaget i Offroad Finnmark 700 km i Naranas på vei til Mieron.

Se danskene sykle på vei til Mieron: Få en smakebit av hva terrengsykling og Offroad Finnmark dreier seg om i denne videoen. Video: Kristian Sønvisen Bye/NRK

Variert ritt

Selv om danskene vant overlegent er Erik Skovgaard Knudsen ydmyk overfor rittet og konkurransen.

– Man kan ikke bare forvente å vinne. Det handler om gode forberedelser, og det er mange faktorer som bidrar. Det er en bonus hver gang jeg vinner noe, sier han.

Danskene forteller om et ritt med både opp- og nedturer.

– Etappen til Valjok var tung, med mye vind. Favoritten var etappen fra Máze til Soulovuobmi. Den var fin, sier Knudsen.

Nytt av året var at deler av traseen var lagt innom Stabbursdalen nasjonalpark på vei inn mot Lakselv. Det viste seg å bli en tøff etappe, med mye stein og humpete.

– Det setter seg senere i løpet, sier Knudsen.

– Det startet hardt i år, sier Thomsen.

Team Craft/Racing Viking

Et godt måltid og en god natts søvn. Dét var høyeste ønske til danskene etter målgang.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Ville ha burger

Søvn og hvile har det blitt lite av underveis. Maks syv timer anslår de to. Etter målgangen var det mat og søvn som sto øverst på ønskelista.

– Noe å spise, hvor vi ikke har det travelt, sier Knudsen med et smil, og slår straks til på rittleder Jørund Greibrokks spontantilbud om å skaffe Esso-burgere.

– Og så skal vi ha en god natts søvn, avslutter han.

  • Følg 700-rytterne i dette kartet:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kart Offroad Finnmark 700» i nytt vindu