NRK Meny
Normal

Danser om norsk integreringspolitikk

Et møte med asylsøkere på mottakssentre har fått en annen gruppe innvandrere til å reagere.

Danseforestilling - Graceland

Jenny Svensson, Alexander Kostopoulos og Jussi Salminen setter opp danseforestilling om integrering.

Foto: Marita Bolle Andersen

Hvorfor møter vi innvandrere forskjellig om de kommer fra Sverige eller Eritrea? Det har de spurt seg, scenekunstnerne som har innvandra fra Norges naboland.

Med ei danseforestilling ønsker de å sette et annerledes fokus på norsk integreringspolitikk. Mandag er det premiere under Nordlysfestivalen i Tromsø.

– Vi ville vel først vekke noen tanker omkring fordommer, og hvordan man møter andre mennesker. Hvorfor jeg som kommer fra sverige, ikke er en "ekte" innvandrer, og hvorfor er det helt ok at jeg er her, mens andre må sendes ut, sier danser Jenny Svensson.

Asyldans

Forestillinga «Graceland» er laga ut fra egne erfaringer i Norge - og samtaler med unge asylsøkere på mottak. De har forskjellig tilgang til godene.

– De har fått et endelig avslag, men kan ikke sendes tilbake. Så de bor på en nedlagt forlkehøgskole på Finnsnes, får 50 kroner om dagen, og de får ikke jobbe eller gå på skole, sier Svensson.

Forestillinga «Graceland» er Dansearena Nord sin markering av Grunnlovsjubileet og har premiere på Nordlysfestivalen i Tromsø mandag.