Hopp til innhold

Danser for verden

Under årets Riddu Riđđu ble et helt spesiell danseforestilling født der klima, urfolksrettigheter og kvinnekamp står i fokus.

Dancing Earth på Riddu Riđđu 2016

Urfolksdansere fra USA og Sápmi samarbeidet om en danseforestilling under årets Riddu Riđđu. Her er Sarakka Gaup (i forgrunnen) og danserne Anne Pesata og Lupita Chicana i aksjon.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Urfolksfestivalen Riddu Riđđu hadde i år invitert urfolksdansekompaniet Dancing Earth fra USA til Manndalen i Kåfjord. I en uke har de samarbeidet med den samiske danseren Marte Fjellheim Sarre og scenekunstneren Sarakka Gaup om en forestilling basert på felles erfaringer og utfordringer knyttet til det å være urfolk.

– Vi har så mange likheter, enten det dreier seg om inngripen i våre landområder eller retten til å lære seg sitt språk. Det handler om å stå sammen i kampen, og om å bygge sterke nettverk, sier koreograf Rulan Tangen.

I tillegg til moderne dans, består også forestillingen av joik, opplesning av politiske tekster, stemmer fra urfolkskvinner og bilder fra urfolksaktivister verden over.

Urfolksdansere fra USA og Sápmi lagde en felles forestilling basert på felles erfaringer og utfordringer knyttet opp mot det å være urfolk i dag.

Klimaspørsmål

Urfolksdansekompaniet er opptatt av forbindelsen mellom land, vann, dyr, planter, mennesker og forfedre. Forestillingen som ble vist to ganger under årets Riddu Riđđu tok for seg klima og overlevelse.

Kunstnerisk leder og koreograf Rulan Tangen leker med tanken på å reise på turné i arktiske strøk, om det er interesse og penger til det.

– Klimaendringene påvirker allerede livene til urfolk verden over, og denne forestillingen er ment å få folk til å handle før det er for sent. Det handler om vår alles overlevelse.

Samisk samarbeid

De fire danserne i Dancing Earth er alle urfolk fra New Mexico, hvor majoriteten av befolkningen tilhører Navajo, Pueblo og Apache-gruppene. Koreografen begynte jakten på samiske samarbeidspartnere allerede for et år siden.

– Det har vært fantastisk fint å være med på dette prosjektet og å møte noen som er opptatt av de samme tingene som oss. Det viser at vi ikke er alene om utfordringene og det gir et fremtidshåp, sier Sarakka Gaup, som også engasjerer seg i aktivisme.

Danser Marte Fjellheim Sarre er enig. Hun tror at internasjonal urfolkskunst kan påvirke politisk, og at slike kunstneriske samarbeid er viktige.

– Forestillingen tar utgangspunkt i ekte historier fra urfolks virkelighet, og vi forteller de historiene via dansen. Det gir en nærhet til noe som de fleste har et distansert forhold til.

Dancing Earth på Riddu Riđđu 2016
Foto: Siv Eli Vuolab / NRK