NRK Meny
Normal

Da vennene fant seg selv på jorda rundt-turer, forelsket Ingvild (20) seg i hundekjøring

Som 14-åring prøvde Ingvild Østli Johansen hundekjøring for første gang. I helgen debuterer Tromsøjenta i Finnmarksløpet.

Ingvild Østli Johansen

Ingvild Østli Johansen debuterer i Finnmarksløpet.

Foto: Privat

– Jeg vet jo egentlig ikke hva vi begir oss ut på, sier 20 år gamle Ingvild Østli Johansen.

Lørdag står hun på startstreken i 500 kilometer-klassen i Finnmarksløpet for første gang, som en av de yngste deltakerne i det blytunge hundeløpet.

– Jeg føler meg godt forberedt, og gleder meg til å få svar på hva det egentlig er vi har holdt på siden august, sier tromsøværingen.

Da hun var 14 år prøvde hun hundekjøring for første gang. Følelsen slo henne over ende.

– Å komme seg ut og oppleve naturen bak et hundespann var bare helt utrolig, sier Ingvild.

Polaris

Flyttet til Øverbygd

Så da hun var ferdig på videregående skole, og vennene reiste ut i det store utland, flyttet Ingvild Østli Johansen til Øverbygd hvor mormor bor, for å drive med hundekjøring i ett år. Det ene året ble til to.

– Og jeg har ikke tenkt å flytte tilbake til Tromsø med det første, sier hun.

Egentlig skulle hun ikke delta i årets løp, men da en av lagkameratene hennes ble skadet, kastet Johansen og laget seg rundt og fikk meldt henne på som stedfortreder.

– Målet mitt er å bli kjent med hundene på en ny måte, kjøre på deres premisser og komme i mål med et friskt spann, sier den unge hundekjøreren.

Og selv om Finnmarksløpet er en ekstrem påkjenning, har de kvinnelige deltakerne vist seg å være vel så sterke som sine mannlige konkurrenter.

– Men det er mange utfordringer som venter. Vi vet aldri hva vi møter av vær og vind.