Da Tom Rune så en hund bli påkjørt utenfor hotellet, endret ferien seg

Tom Rune Lian har lenge engasjert seg for å hjelpe dyr i utlandet. I sommer tok han selv med seg en skadet hund hjem.

Tom Rune Lian

Tom Rune Lian så en hund bli påkjørt utenfor hotellet på Kreta. Han bestemte seg for å ta hunden på bildet med seg tilbake til Tromsø.

Foto: Linn Blomkvist

Tromsøværingen var på ferie på Kreta i sommer da han så en hund bli påkjørt utenfor hotellet. Lian, som stadig reiser til utlandet for å hjelpe dyr, bestemte seg å ta vare på hunden Scruffy som nå har blitt frisk og er Lians nyeste tilskudd i familien.

– Han landet nærmest i fanget mitt da jeg så han bli påkjørt. Jeg tok han med i taxi til veterinæren, og da tenkte jeg at han skulle få være med meg hjem.

Sterke inntrykk

Lian forteller at situasjonen for dyr i mange kjente ferieland er «jævlig».

Tom Rune Lian

Lian viser en video der man ser et lokale fylt av katter og hunder som har blitt reddet av organisasjonen «Noah's Little Ark» på Kreta.

Foto: Linn Blomkvist

– På Kreta er det forferdelig. På grunn av det økonomiske krakket i Hellas har folk valget av å gi mat til dyrene sine eller familien sin. Folk dumper dyrene sine. De dør i grøfter og på gatehjørner. En gang fant vi en haug med valper kokt i hjel i en blomsterkrukke.

Han har selv blitt preget av de mange sterke inntrykkene.

– Det ble felt tårer hver dag. At folk kan være så slemme med skapninger som ikke kan si ifra eller forsvare seg – jeg vil kalle det en dyrekatastrofe, både det som skjer på Kreta og i andre ferieland.

Hund på Kreta

En hjemløs hund ble funnet med flere titalls flått på kroppen på Kreta. Nå bor hunden i England.

Foto: Tom Rune Lian

– Ikke ha kjæledyr på ferie

Det er lett å kjenne det på samvittigheten når en hund eller katt kommer fram til restaurantbordet og ber om mat. Men Lian ber folk tenke seg om.

– Gå «all in» eller la være. Dyrevernsorganisasjoner i disse landene er få og de mangler alt – både penger, mat, og medisiner. I de fleste tilfeller tar de ikke inn nye dyr, og hvis du ikke tar med dyret hjem, ta det med til veterinær. Det koster mellom to og fire tusen kroner. Ikke ta til deg er feriedyr om du ikke har råd, oppfordrer Lian.

Kattunge på Kreta

En kattunge som ble funnet i en plastpose sammen med sine døde søsken. Kattungen er nå i Sverige.

Foto: Tom Rune Lian

Han advarer mot å behandle et dyr som kjæledyret sitt i to uker mens man er på ferie.

– For det første ødelegger du dyrets instinkt til å lete etter mat, og jeg tror dyrene kan få knuste hjerter når de levnes alene igjen.

Han oppfordrer også folk til å la være å mate dyrene på restauranter.

– Og hvis du ser en katt eller hund på et luksushotell, jag dem ut. Da kan du berge livene deres, for hotellansatte legger ofte ut mat til dyrene med rottegift i eller så tar de livet av dyrene på andre måter.

– Gi penger

Lian gikk «all in» og tok med seg Scruffy til Norge. Det er ikke billig.

– Om man skal gjøre det må man først få alle vaksiner på plass for å få et dyrepass. Da må du ut med mellom fire og seks tusen kroner. Å få dyret på et charterfly er enkelt.

Men det beste er å gi dyrevernsorganisasjonene i landene penger, mener han.

– Finn ut hvor de er, møt opp, og gi dem en donasjon, oppfordrer han.