NRK Meny
Normal

Da Sysselmannen så dette ble arbeidsplassen stengt: – Ikke trygt

Flere har reagert på det som nok er en oppfinnsom stillasbygging i Longyearbyen. Men Sysselmannen mener det først og fremst er farlig og stanset arbeidet umiddelbart.

Farlig byggeplass i Longyearbyen på Svalbard

Å sette opp stillaset på denne måten var ikke greit for Sysselmannen. Nå må arbeiderne bygge det om til en tryggere måte.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Vi har vært på stedet og snakket med dem som har ansvaret for byggeplassen. De er pålagt å ta det ned med engang og utbedre det før arbeidet starter igjen, sier sysselmannsførstebetjent Marit Ellingsen til NRK.

Sysselmannen ble varslet fra beboere i Longyearbyen som var bekymret for sikkerheten ved dette bygget. Det er blant annet paller på høykant som støtter opp stillasbeina, og noen plasser er det også lagt treklosser under for å få mer høyde på stillaset.

Da Sysselmannen så dette ble arbeidet stanset umiddelbart.

– Vi er klar på at dette kan være til fare både for arbeiderne og forbipasserende, derfor får selskapet pålegg fra oss om å utbedre sikkerheten, forteller Ellingsen.

Arbeidstilsynet blir også varslet om hendelsen. De mener at dette ikke er satt opp i henhold til lover og regler, og vil følge opp saken.

Byggeplass stengt av Sysselmannen

Stillasene er ikke satt opp helt etter boka, men de som jobber på stedet mener det er solid.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Veldig solid

Den siste tiden har det foregått arbeid på taket på en bygning i Vei 232 i Longyearbyen. Bygget er eid av Longyearbyen boligeiendom, og det er et Tromsø-firma som jobber på stedet.

Det er også de som har satt opp stillaset.

Ingen av arbeiderne på stedet ønsket å snakke med NRK om saken. Etter gjentatte forsøk via telefon og tekstmelding har det heller ikke lyktes NRK å komme i kontakt med firmaet.

Til Svalbardposten, som omtalte saken først, sier en ansatt som ønsker å være anonym at stillaset er veldig solid.

– Det ser kanskje ikke så bra ut, men pallene er skrudd fast i hverandre. Det kommer aldri til å falle ned.

Han sier også til avisa at dette fører til ekstra heft for selskapet og at de må bruke tid på å bygge om.

Se flere bilder: