Normal

Da Karin fikk kreft ville hun lage minner til sine nærmeste

Etter at Karin Jernberg fikk diagnosen brystkreft begynte hun å skrive musikk til sine nærmeste, slik at de skulle ha et minne dersom det skulle gå galt.

Karin Jernberg i lydstudio

I Karins nye hverdag ble det viktig å finne noe positivt å jobbe med, ikke bare med kreften.

Foto: Vebjørn Jernberg

I september 2012 fikk Karin Jernberg fra Malangen i Troms kreftdiagnosen, og livet hennes ble fullstendig snudd på hodet.

– Det var en drastisk melding å få. Jeg måtte gå fra en travel jobb til å måtte fokusere på egen helse. Det var mange tunge tanker, spørsmål og frykt, forteller hun til NRK.

I hennes nye hverdag ble det viktig for Karin å finne en måte å se lyspunkt, og finne noe positivt å jobbe med.

– Jeg har hele mitt liv vært glad i å synge og i musikk, så det ble min form for terapi.

Oktober er måneden da Kreftforeningen og Brystkreftforeningen går sammen om Rosa sløyfe-aksjonen for å vise solidaritet med kreftrammede. I 2013 fikk 3256 mennesker samme diagnose som Karin Jernberg.

Karin Jernberg får behandling for brystkreft

Da Karin måtte i gang med behandling for brystkreft, tenkte hun: Hva om jeg ikke overlever og hva skal mine barnebarn ha etter meg?

Foto: Personalet på kreftavdelingen

Fulgte opp en gammel drøm

Personer som blir alvorlig syk reagerer på forskjellige måter, og finner ulike måter for å komme seg gjennom sykdommen.

Karin Jernberg og hennes medsøster Marianne

Karin på tur med det hun kaller sin kjæreste medsøster Marianne. Hun har ifølge Karin vært en fantastisk støtte da de var syk samtidig.

Foto: Privat

Da Karin Jernberg ble syk, fulgte hun opp en gammel drøm om å drive med musikk. Hun har blant annet skrevet en sang som heter «Faith, Hope and Love».

– Den ble til fordi at når du er i en slik situasjon, betyr personene som er rundt deg veldig mye og du setter stor pris på støtten de gir. Særlig vil jeg trekke frem min mann som har vært helt fantastisk, min nærmeste familie og mine medsøstre som har det samme grunnlaget for å forstå hva man går gjennom. Også gode venner som spør for å kunne hjelpe, forteller Karin.

Hør intervju og sangen til Karin Jernberg:

Håper musikken kan hjelpe andre

I tillegg til sangen «Faith, Hope and Love» har Karin laget flere sanger til andre i familien.

– Når jeg ble syk, så tenkte jeg: Hva om jeg ikke overlever og hva skal mine barnebarn ha etter meg? Hvordan kan jeg formidle noe av meg som de vil huske dersom det går galt?

Det viktigste for Karin med musikken, er at det først og fremst er noe hun har lyst til å gjøre. Det er ikke noe hun må gjøre.

Karin Grønås Jernberg

Karin håper hennes musikk kan hjelpe andre i samme situasjon.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det blir lystbetont og det blir positivt. Det er en måte å få fram og for å bearbeide de tankene du har.

Selv om musikken har hjulpet Karin mye gjennom hennes sykdom, håper hun at den kan bidra til at andre føler det litt lettere.

– Du må ha troen på at det skal gå bra, du må ha håpet og størst av alt er jo kjærligheten som er rundt oss.