NRK Meny
Normal

Da Eivind ventet det som minst, slo tyvene til

Etter å ha blitt rundstjålet for verdier til rundt 50 000 advarer han nå andre i Longyearbyen som ikke låser dørene.

Tyver slo til på Svalbard

Eivind Aksnes er friluftsmann og drivet en bedrift som tar turistene med ut i Svalbards ville og vakre natur. I Longyearbyen er det lett å føle seg trygg, helt til det er for sent. Det fikk Aksnes erfare da bedriftens lokaler fikk besøk av tyver.

Foto: Ørjan Hansen / Privat / NRK

I september ble lokalene til reiselivsbedriften Better Moments rundstjålet for verdier opp mot 50 000 kroner. Dette inkluderte flere nye, moderne datamaskiner og GPS-enheter.

Det er Svalbardposten som først omtalte saken.

«Kardemomme by»

I Longyearbyen, med sine litt over 2000 innbyggere, har folk i årenes løp stort sett følt seg trygge. Så trygge at dører til både hjem og bedrifter ofte har blitt stående åpen.

– Det har nok lenge vært litt sånn Kardemomme by-mentalitet her, sier Eivind Aksnes til NRK.

Kontorlokalene til Better Moments, der Aksenes er daglig leder, var ingen unntak. Dørene inn til forretningsbygget der flere bedrifter har sine lokaler, sto ofte åpen til døgnets tider. Det var naturlig, for folk kom og gikk.

Også den gamle tredøra til Better Moments sto åpen. Da Aksnes en morgen oppdaget tyveriet, hadde det ikke vært ansatte der siden klokken 14 dagen i forveien. Om tyveriet skjedde på ettermiddagen, kvelden eller natta, vet ikke Aksnes.

Forsikringen dekker ikke

Politiet har ikke klart å finne ut hvem som står bak tyveriet. Aksnes selv sier at det er umulig å anta om det er folk bosatt i Longyearbyen som har funnet det for godt å være kriminell, eller om det er andre.

– Det eneste man kan si er at det var noen som befant seg på øya det døgnet. Om det er noen jeg kjenner, turister eller andre, det vet jeg ikke, sier han.

Siden dørene til bedriftslokalet sto åpen får bedriften heller ikke noe igjen på forsikringen, og har heller ikke søkt.

– Det er bare å glemme. Vi ringte til forsikringen, men fikk som forventet beskjed om at det ikke var noe å hente derfra, sier Aksnes, som nå advarer folk i Longyearbyen om å la dører stå åpen.

– Det er nok andre som likevel er flinkere enn oss å låse dører, så vi har nok vært litt bakpå der og vært litt naive.

Men nå er Aksnes' dører, alt av dører, låst.