Hopp til innhold

Christina, Anna og Maia med klar beskjed til ungdom på nett: – Tenk deg om!

Nettmobbing og -hets kan være en tøff psykisk belastning for mange unge i dag.

Ber nettmobberne skjerpe seg

MAN MÅ VÆRE SNILL: Det mener Christina Hauan, Anna Strand Andersen og Maia Solstad ved Sommerlyst skole i Tromsø.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Hvis du blir mobbet på skolen, psykisk og fysisk mobbet, og så kommer du hjem og skal egentlig ha et fristed. Men når man blir nettmobbet så mobbes man både hjemme, på skolen og hele tiden, sier 10-klassingen Maia Solstad.

– Fordi internett er hele tiden, sier hun.

– Psykisk tøft

Maia og klassevenninnene Christina Hauan og Anna Strand Andersen ved Sommerlyst skole i Tromsø forteller at de selv både har opplevd ubehagelige episoder på nett, og tatt seg i å skrive ting de kanskje helst ikke burde skrevet.

De tre jentene er i tvil om at mobbing på internett er psykisk tøft for dem som utsettes for det i deres egen aldersgruppe.

PIN-studien

FORSKER PÅ NETTMOBBING: Henriette Kyrrestad Strøm og Sturla Fossum ved UiT–Norges arktiske universitet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg tror det er spesielt ille når det er på nett, fordi når man får en melding, så kan man tolke den på så mange forskjellige måter, og da tenker man ofte «worst-case scenario». At det er mye verre enn om noen hadde sagt det til deg, fordi du hører ikke tonefallet på nett, sier Anna.

– I tillegg er det så ufattelig mange på nettet som ser hva som skrives. Ikke bare vennene på skolen eller i klassen din, men alle, sier hun.

– Når det pågår over lengre tid, sliter det på, sier Christina.

Forskes på

For tiden forskes det på nettopp det, hva nettmobbing egentlig gjør med den psykiske helsen til ungdom i alderen 13 til 15 – den aldersgruppa de tre jentene tilhører.

– Vi vet at tradisjonell mobbing kan føre til alvorlige psykiske lidelser, som posttraumatisk stress, angst, depresjoner og selvmordstanker, men man vet mindre om det som er på nett i forhold til senere psykiske helseplager, sier Henriette Kyrrestad Strøm ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) på UiT.

Ørjan Holstad, sosiallærer ved Sommerlyst skole

SNAKKER MED ELEVENE: Ørjan Holstad, sosiallærer ved Sommerlyst skole sier at skoen har fokus på netthets.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Prosjektet, som du kan lese mer om her, er et ledd i et større internasjonalt prosjekt med en rekke land i Europa.

– Tenk deg om

Ørjan Holstad ved Sommerlyst ungdomsskole, den samme skolen de tre jentene er elever ved, sier at skolen har fokus på nettmobbing i kontekst av psykisk helse.

– Vi har jobbet med å gi elevene et verktøy for hvordan de skal takle noe sånt når det oppstår – hvem man tar kontakt med. men hovedsakelig jobber vi med å forebygge, altså snakke om hva vi ikke gjør på nettet, sier han.

De tre jentene er klar på at det er viktig å ikke være slem på nett. I stedet bør man tenke på hvordan man selv ville reagert om noen sa slemme ting.

– Man bør oppføre seg og være hyggelig med alle. Tenk deg om, sier Christina.