Hopp til innhold

Cecilie går – Willy kommer?

Cecilie Myrseth går snart av som fylkesrådsleder i Troms. Willy Ørnebakk blir trolig ny fylkesrådsleder.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk er kandidat til å bli ny fylkesrådsleder.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bakgrunnen er at Cecilie Myrseth er nominert på førsteplass på stortingsvalglista til Troms Arbeiderparti. Hun vil trolig sitte som fylkesrådsleder fram mot sommeren. Da trekker hun seg. Reglene er slik at når fylkesrådslederen går av, må hele fylkesrådet fratre.

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth går snart av som fylkesrådsleder.

Foto: NRK

NRK har tidligere meldt at dagens partier i fylkesrådet, Ap, Senterpartiet, Venstre og KrF ønsker å fortsette samarbeidet når Myrseth går av.

De mener at mye er oppnådd siden de overtok makta, selv om de statlige pengeoverføringene er blitt mindre. Det gir makt å være med i et fylkesråd. I stor grad har de fire partiene vært enige, selv om det skal ha vært dragkamper om noen saker. Det er naturlig.

Sp vil ha lederen?

Arbeiderpartiet som er størst av de fire partiene, vil stå hardt på å beholde posisjonen, med lederen og en fylkesråd i tillegg. Internt i Senterpartiet skal det være noen som ønsker at Ivar B. Prestbakmo overtar som fylkesrådsleder.

Han har lang politisk erfaring. Sett i lys av positive meningsmålinger, mener noen av Prestbakmos politiske allierte at det bør være grunlag for et skifte.

Det tror vi neppe Ap vil godta. Partiet gir ikke fra seg makt frivillig. Ikke minst i en tid der viktige spørsmål som eksempelvis regionrefrormen skal avgjøres. Da vil kanskje Ap heller tenke seg å fortsette med et mindretalls fylkesråd i Troms. Men det er politisk utfordrende.

På den annen side kan jo Senterpartiet kunne gå i kompaniskap med eksempelvis med KrF, Venstre, Høyre og Frp og for å danne et nytt flertall. Politisk bør det være utenkelig når Høyre har utnevnt nettopp Sp som sin hovedmotstander i valgkampen.

Ingen utfordrer Ørnebakk

Men dersom Ap fortsatt skal ha ledelsen i fylkesrådet, synes Willy Ørnebakk å være den opplagte kandidaten. Han er ingen løsmunnet barrikade-stormer, men skal være godt likt, selv om han høstet kritikk av noen partimedlemmer i striden om plassering av oppdrettsanlegg i Troms.

Og han har vært medlem av Sametinget siden 1997. Ørnebakk er fra Storfjord, og har ansvaret for næring, kultur og helse i dagens fylkesråd.

Han er i utgangspunktet positiv til konsekvensutredning for oljevirksomhet utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten, i motsetning til Myrseth.

Ny kvinne fra Tromsø

Et mer uavklart spørsmål er hvem som skal bli Aps fylkesråd, dersom Ørnebakk rykker opp som leder. Ap må satse på en kvinne – og vedkommende må sannsynligvis komme fra Tromsø for å sikre fylkets største kommune en representasjon i fylkesrådet.

Det kan være flere aktuelle kandidater. En av dem er Ragni Løkholm Ramberg. Hun er tøff og pågående i debatter. Men i Tromsø Ap skal hun møte kritikk for ikke å være god nok til å forankre utspill i eget parti. Sånt gjøres ikke ustraffet.

Navn som kan være i diskusjonen er Sara Holte Jaklin, Elisabeth Steen og Gunn-Sissel Jaklin.

Det er ikke nødvendig å være medlem av fylkestinget for å bli fylkesråd. Derfor kan det også hentes inn kandidater som ikke er aktive partipolitikere.

Og valgene av Aps mannskap i fylkesrådet peker også mot hvem partiet kan tenke seg på topp ved fylkestingsvalget om vel to år. Derfor legges det nå en politisk kabal i Troms Ap for å sikre partiets posisjoner i Troms i framtida.