NRK Meny
Normal

Byrådsleder har full tillit til byråd som personlig blandet seg i barnevernsak

Det kom fram da Kristin Røymo onsdag redegjorde for kommunestyret i Tromsø om byråd Brage Sollunds rolle i en konkret barnevernsak.

Kristin Røymo

Byrådsleder Kristin Røymo sier Brage Sollund har forpliktelser overfor velgerne.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Noen ganger har vi med saker som er vanskelig, noen ganger har vi med saker som er enkeltsaker, men vi må aldri komme i en situasjon der vi avviser de menneskene som vi skal være både ivaretakere, ledere og ombud for, sa Røymo fra talerstolen.

I desember i fjor innkalte Brage Sollund, som er byråd for oppvekst, utdanning og idrett, til et møte mellom en familie og barnevernet.

Familien var ikke fornøyd med hvordan de ble behandlet av barnevernet etter at moren ble syk og ba om hjelp, fortalte Røymo under redegjørelsen.

Etter at byråd Brage Sollund møtte barnets familie, som han har relasjoner til, ble barnet flyttet fra et beredskapshjem og hjem til sin syke mor. Byråden mener han ikke har opptrådt feil og får full støtte av byrådslederen.

– Og jeg har lyst til å understreke i tillegg til det ordfører, at jeg har full tillit til byråd Brage Larsen Sollund, både for ivaretakelse av menneskene som har vært involvert i denne saken og profesjonaliteten knytta til hans rolle som byråd, sa Kristin Røymo.

Da saken ble kjent via NRK krevde Høyre gransking.

– Det er alvorlig at en byråd blander seg inn i enkeltsaker, sa gruppeleder for Høyre i Tromsø kommunestyre, Erlend Svardal Bøe.

Dette sa Røymo fra talerstolen

Kontakt via Facebook

Ifølge Kristin Røymo ble Sollund kontaktet av en bestemor via Facebook. Bestemora følte avmakt i forhold til barnevernets håndtering av samværsproblematikk.

– Hun viste til at Sollund hadde tatt på seg et stort politisk ansvar og har forpliktelser overfor velgerne. Og hun viste også til at Sollund kjente til foreldrene i denne saken, sier Røymo.

Brage Larsen Sollund

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund, fikk henvendelser på Facebook fra en bestemor.

Foto: Marius Fiskum / Pressefoto

Sollund svarer tilbake på Facebook at han ikke kan gå inn i enkeltsaker, men kan bidra til å få saken opp i formelle kanaler.

Etter mailveksling mellom Sollund og bestemoren ber han om å få vite hvordan tidligere byråd håndterte slike henvendelser. Med et par unntak valgte Anna Amdal Fyhn å sende sakene over til administrasjon, forteller Røymo.

Ble enige på møtet

Sollund tar kontakt med rådgiver i barnevernsaker i Tromsø kommune, Wenche Figenschow og enhetslederen i barnevernet, Elizabeth Kræmerl. Møtet blir avholdt på rådhuset 1. desember 2015. Med på møtet er de to fra administrasjonen, byråd Brage Sollund samt barnets mor og bestemor.

– I etterkant av møtet korresponderte bestemor og mor med Sollund på Facebook og takket for et godt møte og at man kom til en løsning med barnevernet, sa Røymo fra talerstolen.