Hopp til innhold

Byggestart for dommedags-lager

Stoltenberg plantet det første frøet i det nye globale frølageret. Frø fra hele verden skal danne et «Dommedags-hvelv» på Svalbard.

De nordiske statsministrene legger ned frø
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) markerer byggestart for lageret under de nordiske statsministernes sommermøte, som arrangeres i Longyearbyen søndag og mandag.

– Lageret er av global betydning. Det vil bli det en eneste i sitt slag. Alle andre genbanker er kommersielle, sa Stoltenberg under byggestartmarkeringen ved Gruve 3, noen kilometer utenfor Longyearbyen.

Både amerikansk, britisk og tysk presse er akkreditert til byggemarkeringen ved Gruve 3 i Longyearbyen mandag, i tillegg til nordiske journalistene.

Tre millioner frø

Hensikten med frølageret er intet mindre enn å sikre mot krigsødeleggelser, dramatiske klimaendringer, plantesykdommer eller naturkatastrofer frø fra planter som er sentrale for den globale matsikkerheten.

I en bombesikker betongbunker dypt inne i fjellet skal tre millioner frø bevares i dypfryst tilstand – til det eventuelt blir behov for dem en gang i fremtiden.

Trusler

Riis-Johansen legger vekt på at lageret også skal bevare det biologiske mangfoldet i landbruket, spesielt vekster som har stor betydning for matforsyningen.

– Jeg tror mange land vil bruke hvelvet for å ha en bedre beredskap mot plantesykdommer og andre trusler, sier Riis-Johansen.

Permafrosten på Svalbard skal gi optimale lagringsforhold for frøene, selv om strømforsyningen skulle svikte.

Kald krig

I tillegg er Svalbard vurdert som et trygt sted av sikkerhetsmessige hensyn.

Norge lanserte ideen om et slikt prosjekt allerede på 1980-tallet. Men på grunn av den kalde krigen og at russerne hadde adgang til Svalbard, ble det aldri noe av.

Bygget er kostnadsberegnet til 30 millioner kroner. Statsbygg tar sikte på at lageret skal åpne i september 2007.