NRK Meny
Normal

– Kunst og kultur bygger bro i et anspent forhold mellom øst og vest

Det sa festspilldirektør Tone Winje under den offisielle åpningen av Festspillene i Nord-Norge lørdag.

Åpning av Festspillene i Nord-Norge

Temaet for årets festspill er stemmer, og mens festivalen i fjor rettet seg vestover, har man i år valgt å se østover. Mot Finland, Kina og ikke minst Russland.

Tone Winje

Tone Winje, direktør for sitt siste festspill

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Når det politiske klimaet mellom øst og vest ikke er det beste, vil kunst og kultur være viktig for å bygge bro og holde dialogen mellom folk levende, sa Winje som etter årets festspilluke takker for seg.

Samisk profil

At festivalen ser østover betyr også at den samiske kunsten og kulturen får stor plass under årets festival.

Det er fordi vi er i Nord-Norge og det samiske er en unik del av Nord-Norge, Nord-Finland, Nord-Sverige og Nord-Russland. Og se mot øst inkluderer selvfølgelig det samiske. Og ikke minst å få trukket fram det samiske i dag, har jeg lenge drømt om.

Georg Buljo

Georg Buljo med aner i Mazè, er årets festspillprofil

Foto: Martin Mortensen / NRK

Årets festspillprofil er det samiske musikeren og kunstneren Georg Buljo som løpet av en hektisk uke kan oppleves i seks ulike forestillinger. Musikeren som har røtter i den samiske bygda Mazè i Finnmark, elsker å blande musikk fra ulike sjangere. Han var også var en av artistene som viste seg på scenen på Harstad torg under åpningen.

– Det er den eneste måten for meg å lage musikk på. Jeg har alltid vært interessert i "bastardmusikk" og jeg tror det er i møte med forskjellige kulturer det spennende skjer.

På scenen fikk vi også se og høre verdens første "Fribymusiker"

Abazar A. Bagi Hamid

Fribymusiker Abazar A. Bagi Hamid sjarmerte publikum

Foto: Martin Mortensen / NRK

Abazar A. Bagi Hamid, sammen med et sammensatt ungdomskor. De sjarmerte de tusener av tilhørere med å synge Elias Blix sin sang "Å eg veit meg et land". Noe som også fikk gjester og publikum til å stemme med.

Festspill = Sommer

Ordfører Marianne Bremnes startet sin hilsen med å synge sangen til Ida, søsteren til Emil i Lønneberget, som tror at hun kan sette fart på sommeren.

Marianne Bremnes

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes mener festspillene setter fart på sommeren

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er nok ikke hun som sørger for det, sa Harstad-ordføreren, det er festspillene som er starten på sommeren. Nå starter det, - og se - sola skinner, det er nå vi setter fart på sommeren.

Yngleplass for kommende kunstnere

Kulturminister Thorhild Widvey, som fikk æren av å åpne de 51. festspillene, trakk blant annet fram festspillenes Nord Norsk ungdomskulturfestival, (NUK++), som en viktig arena for neste generasjon kunstnere.

– På denne måten er festspillene med på å gi nye talenter inspirasjon, motivasjon, og ikke minst en scene og et publikum, sa ministeren. Dette er svært viktig, og i tråd med det regjeringen satser på, gjennom "Talent Norge".

Torhild Widvey

Kulturminister Torhild Widvey lover å ta vare på Festspillene i Nord-Norge

Foto: Martin Mortensen / NRK

Widvey lovte også at den sittende regjeringen vil ta vare på Festspillene i Nord Norge.

– Dere har en positiv effekt overfor landsdelen, dere gir mye til byens innbyggere og tilreisende. Som de kan få til hodet, men ikke minst til hjerte, sa Torhild Widvey, før hun erklærte festspillene for offisielt åpnet.