Byggefirma risikerer millionbøter – dårlig luft og feil materialer i nye skoler

Den ene dagen er det kjempekaldt, den neste er det varmt med tung luft for elevrådsleder Sara Kampevoll og de andre elevene, i det nye flotte skolebygget ved Senja videregående skole.

Sara Kampevoll
Foto: Arild Moe / NRK

De koster tilsammen 310 millioner kroner, de nye skolebyggene Troms fylkeskommune har bygd i Finnfjordbotn i Lenvik og på Rustadhøgda i Målselv. Og det er samme firma som har bygd dem, NCC Infrastructure. Men mens skolen i Finnfjordbotn er tatt i bruk, risikerer firmaet dagbøter på tilsammen 20 millioner kroner for forsinka bygg i Målselv.

Stein Erik Svendsen

Skolen var helt klart ikke ferdig, men vi måtte flytte inn, sier rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole.

Foto: Arild Moe / NRK

– Vi overtok helt klart et bygg som ikke var ferdig høsten 2016. Men vi var nødt til å ta det i bruk, sier rektor Stein Erik Svendsen ved Senja videregående skole. Han har 600 elever fordelt på linjer som blant annet bilmekaniker, matfag og ambulansefag.

termometer inne 20 - 21 grader

En temperatur de sliter med å oppnå i deler av nyskolen i Finnfjordbotn.

Foto: Arild Moe / NRK

Elevrådsleder Sara Kampevoll ved Senja videregående skole syns ikke det er greit.

– Det er ikke greit at man skal bruke så mye penger på et bygg, og så skal det fortsatt være problemer. Det burde jo vært klart fra skolen begynte, sier elevrådsleder Sara Kampevoll i Finnfjordbotn.

Utfordringer med varmen

Siden oppstarten høsten 2016 har entreprenøren hele tida forsøkt å finne løsninger på varme- og ventilasjonssystemet i Finnfjordebotn.

– Vi har hatt utfordringer med varmenlegget i bygget. Og vi har siden overleveringa gjort mye, blant annet skiftet varmeveksleren. Det ga en betydelig effekt, sier distriktssjef i NCC Nord, Svein-Arne Sivertsen. Bygget får varmvann fra Finnsnes fjernvarme til oppvarminga. Han venter på resultatene av tester gjort i juleferien.

På Rustadhøgda ser den nye Bardufoss videregående skole ferdig ut ved siden av Polarbadet og Målselv næringspark. Men inne pågår det arbeid med utskifting av branntettemasser rundt rør. Det ble oppdaget bruk av feil materiale i høst. Men før det var bygget forsinket etter at massene i grunnen tinte og deler av bygget seg opptil 17 centimeter.

Bardufoss videregående skole

Den ser ferdig ut, men er over et halvt år forsinket, nye Bardufoss videregående skole på Rustadhøgda.

Foto: Arild Moe / NRK

– Vi er i sluttfasen med å bytte ut tettemasser i veggene, sier NCC-sjef Svein Arne Sivertsen. Så skal bygget godkjennes brannteknisk av kommunen. Sivertsen tror på overlevering til fylket 26.januar.

Millionbøter og frister

Men sjef for bygg og eiendom i Troms fylkeskommune, Jan Inge Hille, tror ikke Bardufoss-skolen kan tas i bruk før til høsten. I forhold til kontrakten er fristen for dagbøter for lengst passert, og Hille sier de samlet kan bli på 20 millioner kroner.

Når det gjelder Senja-skolen har Hille gitt NCC frist til rundt 1.april med å få varmesystemet godt nok. I det fjerne utelukker han ikke rettssaker.

– Dette er ikke noe god pr for NCC, sier Svein-Arne Sivertsen. Han bedyrer at firmaet gjør det de kan for å ordne opp på en profesjonell måte.