NRK Meny
Normal

Byens gjenganger har gjort over 200 innbrudd - kan ikke pågripes

Men nå kan det gå mot en løsning for å stoppe mannen som har begått hundrevis av innbrudd i Harstad de siste to årene. Det er politiet i Harstad glade for.

Lensmann Morten Hole

Politistasjonssjef i Harstad, Morten Hole, ser fram til å få en løsning for mannen som bedriver innbruddsraidene i byen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det har tatt altfor lang tid. Han er en syk person, han er strafferettslig utilregnelig, noe som betyr at vi ikke har mulighet til å fremstille vedkommende til forvaring eller varetekt. Det vi kan gjøre er å ta han inn, oppklare forholdene etter de har skjedd, og så må vi løslate han, sier politistasjonssjef i Harstad, Morten Hole.

Det er én og samme mann som har skapt mye hodebry blant bedrifter i Harstad. Han har de siste to årene begått over 200 innbrudd, og er å anse som en gjenganger i byen.

Mannen er strafferettslig utilregnelig, men har ikke fått godt nok behandlingstilbud.

Vedkommende har vært en «plage» for næringslivet, særlig på Stangnes. Det er her han også har bodd, i et kommunalt botilbud. Men det har vært et problem å få til et tilbud til personer med rusavhengighet og psykiske lidelser.

Viktig å finne en løsning

Tirsdag var det et møte mellom Harstad kommune og Universitetssykehuset i Tromsøs spesialisthelsetjeneste for å finne en løsning for gjengangeren, skriver Harstad Tidende.

Kommunalsjef Rita Johnsen vil ikke si noe om møtet av hensyn til taushetsplikten, men sier i en kort kommentar at det er viktig å finne en løsning.

– Det er vi svært glad for, sier Morten Hole.

Han opplever situasjonen svært krevende. Politiet har jobbet mye opp mot kommunen for å forsøke å finne en løsning.

– Det burde vært løst på en langt tidligere tidspunkt. Den største utfordringen for oss er at primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten ikke har snakket samme språk, sier Hole.

Betydelige ressurser

Den erfaringen har også familien til mannen. Gjennom lokalavisen Harstad Tidende har de fortalt om fortvilelsen over et manglende behandlingstilbud (ekstern lenke).

Politistasjonssjefen har erfart at det er viktig med et samarbeid mellom de som har et reelt ansvar for den type problematikk.

– Selv om det begås innbrudd, er ikke vi rett adresse i denne sammenhengen. Vi har begrensede muligheter til å løse situasjonen. Med en sånn aktivitet som vi har hatt her har det lagt slag på betydelige ressurser hos oss, sier Hole.