NRK Meny
Normal

BUP: – At kjendiser forteller om sine problemer, kan hjelpe unge som sliter psykisk

Lederen for BUP i Tromsø gleder seg over at kjente personer står fram med sine psykiske plager.

Lene Marlin og Agnete Johnsen

Både Lene Marlin og Agnete Johnsen har stått fram med sine problemer, og får ros av BUP.

Foto: NTB Scanpix

– At folk som Lene Marlin og Agnete Johnsen står fram med sine plager, betyr mye for unge som sliter, sier lederen for Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ved UNN, Lene Danielsen til NRK.

Åpenhet er gull

Torsdag gikk Lene Marlin, som selv har fortalt om sine mentale utfordringer, ut med sterk støtte til Agnete, foran semifinalen i Eurovision Song Contest:

«For det sitter en jente i Stockholm som jeg føler så med akkurat nå. Flinke, modige Agnete! Det hun gjør er så bra, og så riktig. Hun stenger all støyen ute, som best hun kan. Hun tar hensyn til seg selv, og sparer på kreftene sine», skrev Lene Marlin på sin Facebook-side.

Lene Danielsen er overbevist om at dette kan føre til at unge som sliter, kan få inspirasjon til å ta kontakt med noen og fortelle om sine plager.

– Spesielt for unge mennesker er den ennå svært skambelagt å erkjenne at man sliter psykisk, sier Danielsen. Når kjendiser står fram, kan dette føre til at mange tenker: «kanskje jeg også kan fortelle..»

Ikke for mye

Lene Danielsen sier at hun ikke synes at denne formen for «kjendisbekjennelser» har tatt overhånd. Hun mener det ennå snakkes for lite om denne typen problemer.

– Jeg sier «go» til alle som vil stå åpent fram med sine problemer.

– Det er ikke alle unge som føler de har det vanskelig, som trenger behandling. Men det er altfor mange der ute som ikke står fram. Det er synd, fordi det finnes god behandling for dem som trenger det.