Hopp til innhold

– Utvilsomt tidenes beste Buktafestival

Årets Buktafestival er over for denne gang, og skal vi tro festivalsjefen har det gått over all forventning. Han tror er fokus på høy kvalitet er viktigere enn å bygge festivslen så stor som mulig.

Dyrnes og Pettersen

Festivalsjef Lasse Pettersen (til høyre) er storfornøyd med årets festival i Telegrafbukta.

Foto: Petter Strøm

– Vi er veldig fornøyd etter det som utvilsomt har vært tidenes beste Buktafestival, sier en smørblid festivalsjef.

Lasse Pettersen har akkurat rundet av den 11. Buktafestivalen, hans første som festivalsjef, og sier at suksessen er basert på en kombinasjon av flere ting.

– Jeg føler at programmet, det artistene har levert, stemningen på området, publikum, de frivillige, for å ikke snakke om været, har bidratt til å gjøre festivalen helt magisk, sier han.

I 50 år til

Festivalsjefen melder om svært gode besøkstall. Han gir et grovt estimat på ca. 4000 besøkende på torsdag, 4500 på fredag, og 5000 på lørdag.

–I tillegg hadde vi ca. 3000 mennesker på Bukta for alle på lørdags formiddag, så vi er kokfornøyde.

Stemning Bukta

Bilde fra festivalen i 2013. Pettersen sier at de følger en formel der de alltid prøver å forbedre det de gjorde året før.

Foto: Malene A. Aasheim / BUKTA

Han understreker at billettsalget og størrelsen på festivalen ikke er det viktigste.

– For oss er det ikke et mål i seg selv å selge mest mulig billetter, for oss er det et mål å lage en så god festival som mulig. Men det er jo klart, vi har jo budsjetter og strategier og planer som alle andre, men akkurat det med besøkstall er veldig bra i forhold til det som vi tar utgangspunkt i, sier han.

Så det vil bli festival i Telegrafbukta til neste år også?

– Bukta kommer til å bestå ikke bare til neste år, men sikkert i 50 år fremover hvis vi får det som vi vil, sier Pettersen.

Ingen bråk

Flere tusen besøkende, men ikke en eneste ordensforstyrrelse. Politiet i Troms er fornøyd, og det er festivalsjefen også.

Laster Twitter-innhold

Han er derimot ikke spesielt overrasket over at publikum har oppført seg.

– Det overrasker meg egentlig ikke, vi har et veldig ordentlig publikum som er på festivalen for å kose seg med rock, øl, sjømat og hverandre.

Han forklarer at de bruker generelt å ha veldig lite problemer med ordensforstyrrelser på Bukta.

– Vi lager en ordentlig fest for ordentlige folk, så det er jo bra at politiet også er fornøyd.

Skryter hemningsløst av de frivillige

Rundt 400 frivillige jobber på festivalen, og legger ned 15.000 dugnadstimer i løpet av uka der Bukta foregår.

–Dersom vi skulle betalt markedspris for 15.000 arbeidstimer så ville hele grunnlaget for forretningsmodellen vår forsvunnet. Det er viktig at folk ikke glemmer oppi alt at det er hundrevis av mennesker som står på pinne for å skape den stemningen vi har i Telegrafbukta, sier han.

Også samarbeidspartnerne er med på å holde Bukta gående, noe Pettersen uttrykker stor takknemlighet for.

Frivillige på Bukta

Julia fra Russland er en av de mange frivillige som har jobbet under årets Buktafestival.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Mer av hva de er allerede

Nå skal de pakke sammen og rydde seg ut av Telegrafbukta. For administrasjonen kommer ferien i august, men allerede i slutten av september skal Bukta 2015 i planleggingsboksen.

Pettersen sier at de allerede snakker om hva som kan gjøres annerledes neste år, men at de på ingen måte går for å bli størst mulig.

–Vi har jo en ganske fastsatt formel på det vi driver med. For oss er det jo en verdi å bli bedre fra år til år, og ikke nødvendigvis større. Vi jobber hele tiden med å perfeksjonere arrangementet og alle aspektene ved det, og det tror jeg gjenspeiles i det vi har levert i år, sier han.

Tid og ressurser går derfor til blant annet logistikk, mat, program og organisering, og fokuset på at de som jobber på festivalen skal ha et sosialt utbytte i tillegg til et læringsutbytte.

– Vi vil være mer av det vi allerede er, så for oss så er det jo snakk om mange interne prosesser for å sette ord på den magefølelsen som for oss både er med på å definere programmet vårt og de forskjellige komponentene i måten vi serverer Bukta på, sier festivalsjefen.

Har du en ønskeartist til neste festival?

– Slike spørsmål er så vanskelige å svare på, men jeg vil i alle fall håpe på at vi til neste år har en Nord-Norsk andel som ligger på rundt 40% av den totale festivalprogrammet. Det er en viktigere målsetting for meg enn at vi har masse store navn, avslutter han.