NRK Meny
Normal

Brukte åtte dager på isstudio

Rautio Sakari kom hele veien fra Rovaniemi for å gjøre Tana til et spesielt sjekkpunkt under Finnmarksløpet.

Rautio Sakari, iskunstner

Rautio Sakari fra Rovaniemi er en av to kunstnere bak prosjektet.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

Som en dreven is- og snøartist, ble han også i år invitert til Tana bru av kommunen for å lage skulpturer til forlystelse for både vintermarkedet i bygda og for å gjøre stas på kjørerne i Finnmarksløpet.

For NRK har kunsten hans blitt til tv-studio, som kan sees på tv-sendinga fra Finnmarksløpet på hver kveld. Og arbeidet er alt annet enn hastverksarbeid.

Mange ledd før kunsten er klar

TV-studioet til Finnmarksløpet

Det ferdige studioet ser slik ut. Før sending finpusses det av produksjonsteamet.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

– Vi er to stykker, der en annen har gjort designet, og jeg har utført det. Allerede forrige uke ankom vi Tana, og har brukt åtte dager på denne jobben, forteller Sakari.

Men det er også flere som er involvert i jobben før iskunsten står klar.

– Isen har vi fått fraktet hit fra et sted cirka to mil fra Tana. Når man skal skjære ut isen må den løftes av store maskiner, før den så kommer hit som blokker. Da kan man begynne å skjære i dem, sier han.

Metodene er mange, og verktøyene enda flere, skal vi tro den erfarne mannen.

– Først brukte jeg sag, før jeg har et slipeverktøy der man kan bruke koster eller ulike sandpapir. Man har utallige verktøy for å få til noe som dette, sier han og peker mot isstudioet.

Isskulptur

En isbjørn pryder studioet i front. Bak denne skjuler det seg en monitor, som programlederne kan følge med på.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK
Brent frost

Når man ser studioet på tv, er isblokkene bak programleder Anne Rimmen opplyst bakfra av blått lys. For at man skal få full effekt av lysene, måtte isen gjøres klar før sending.

– Tidligere i dag brukte jeg gassbrenner utenpå for at den skulle bli slik, forteller Sakari.

Da gårdagens sending skulle spilles inn var det mange skuelystne tanaværinger som sto rundt, og mange av kommentarene fra folkemengden handlet om hvor vakkert utført studioet er. Sakari laget en lignende installasjon også i fjor, men er mer fornøyd med årets isskultpurer.

Selvlært kunstner

Men ingen har lært ham å bli iskunstner av denne klassen.

– Jeg har lært av å prøve, og av å øve. Jeg har tidligere gått på skole for å lære å hugge i stein, og det kan på en måte sammenlignes. Dessuten har jeg lært bøker, sier han.

Men det er fortsatt ikke lett å leve av dette.

– I hele Finland er det bare en mann som gjør dette på fulltid. Til vanlig er jeg bygningsarbeider, så allerede mandag er jeg tilbake på min vanlige jobb, sier Rautio Sakari, foran eget verk.