NRK Meny
Normal

– Det begynte å ryke og plutselig sto det flammer opp

Drømmen om å være fisker på egen båt var endelig oppfylt. Men natt til onsdag gikk det skikkelig galt, da det ble en eksplosiv brann i sjarken til Sondre Wilhelmsen.

Sjarken til Sondre begynte å brenne

Mannskapet fikk heldigvis slokket brannen før det gikk skikkelig galt, men båten Sondre nylig har kjøpt er delvis ødelagt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det går ikke an å beskrive. Jeg har akkurat kjøpt den, og nå kan den ikke brukes mer, forteller 20-åringen Sondre Wilhelmsen fra Fjordgård på Senja i Troms.

Sondre Wilhelmsen

Sondre Wilhelmsen synes det er utrolig surt at båten han nettopp har brukt alle sine penger på ikke kan brukes lenger.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Sondre hadde brukt alt han hadde av sparepenger, da han kjøpte seg en 45 år gammel sjark.

Drømmen om å kunne leve av fiske var i ferd med å gå i oppfyllelse, og for noen uker siden var han endelig i gang. Men natt til onsdag gikk det fryktelig galt.

– Det begynte å ryke og plutselig sto det flammer opp under pyroen, sier Sondre til NRK.

Ble først sur over å bli vekket

I båthavna i Ørnfjordbotn ligger sjarken «Svanhild Marie» fortøyd. Sjarken er oppkalt etter den kjære bestemoren til Sondre.

Utvendig ser båten likedan ut som før, men inne i hytta er alt hvitt. Sengebenken, bordet og ovnen, eller pyroen som de kaller det.

Tor-Åge Einangshaug jobber på båten, som han også er medeier i. Sønnen Thomas er også mannskap om bord på sjarken. Han lå og sov da brannen oppstod like etter klokka to natt til onsdag.

– Først ble jeg egentlig litt sur fordi jeg ble vekket, men så hører jeg at de roper brann. Jeg ser at det stikker opp flammer i hjørnet og prøver å komme meg ut. Jeg skaller hodet i døra og ut var jeg, sier Thomas.

– Bare hatt uflaks

– Det ble full panikk. Det var bare å ta fram brannslokkeapparatet og begynne å slokke. Vi rakk akkurat å rope opp på radioen for å få hjelp, forteller Sondre.

En båt fra Mefjordbrygge kom raskt til unnsetning, og redningsselskapet fikk etter hvert slept båten til land.

– Vi har jo overlevingsdrakter og alt det der, så vi hadde nok klart oss en stund.

Onsdag tar Sondre bilder av skadene i styrehuset, og setter sin lit til at forsikringsselskapet ikke kondemnerer båten. For selv om han får dekket skaden, vil han ikke ha råd til å kjøpe ny båt.

– Vinner jeg i Lotto vet jeg nøyaktig hva jeg skal gjøre med pengene. Jeg får vel begynne å tippe og håpe på litt flaks, for nå har det bare vært uflaks. Dagen etter vi hentet båten hadde vi innbrudd, vi har vært plaget med dårlig vær og nå dette. Det blir nok bedre får vi håpe, sier Sondre.

Se video-reportasje om sjarkbrannen:

Created by InfoDispatcher

Sondre Wilhelmsen og mannskapet Thomas og Tor Åge Einangshaug. Foto: Linda Pedersen.